Delad glädje = Dubbel glädje

Om man älskar att umgås, att träna tillsammans och dessutom cyklar båda två – vad gör man då? Jo, man skaffar en tandem såklart! ❤️

Sedan vi köpte vår för några år sedan så kan vi köra intervaller tillsammans utan att någon (jag!) blir frånkörd, vi kan cykla lopp ihop utan att behöva hålla reda på var den andra är i klungan och vi kan peppa och sporra varandra hela tiden. Det är så in i bombens roligt!!

M6, Laholm. Ett underbart etapplopp på fina vägar. Foto: Gary Jones

Första turen var jag lite nervös, men efter bara 10 minuter hade vi fått kläm på att klicka i och klicka ur, svänga, växla och hela faderullan. Med en del övning kan vi nu stå upp långa sträckor och vi har lärt oss spurta ihop också! Häftigt va?!

Inför årets säsong har vi uppgraderat till aerostyre fram och elektriska växlar. Det ser vi fram emot att testa!

Jag sitter bak och kallas ”Stoker”. Jag kan inte bromsa eller växla, inte frihjula heller. Det är 100% trampa och vara följsam som gäller för min del. Och langa energi! Brian drar ett mycket större lass – han ska både hålla koll på allt runtomkring, styra, växla och bromsa. Men så heter ju positionen där fram ”Captain” ?

Jag kan alltså inte frihjula – det kan inte kaptenen heller. Allting är synkroniserat så vi har automatiskt samma kadens. Man kan absolut släppa på trycket, men inte sluta trampa – om inte båda gör det såklart.

Det är vår sammanlagda kraft som driver ekipaget framåt. Och ni kan nog inte ana hur många gånger jag fått kommentaren ”du sitter väl bara och åker med?!” NEJ DET GÖR JAG INTE! Det är INTE så att bara för att den ene är starkare så hjälper inte den andra till. Det är verkligen samarbete rakt igenom!

Här kniper vi 1:a platsen i tandemklassen på Vattenfall cyclassics i Hamburg, Tyskland. Motionslopp – men ändå! ?

Det är många som tycker att det är fusk också. Att vi är två på en cykel alltså. Men här ska ni få höra. Vår tandem väger runt 25kg, lägg till två personers vikt på det och sen kan vi sluta prata om fördel. I alla fall vad gäller den biten. För det finns ju enorma fördelar som jag redan nämnt och jag bara summerar dem till att vi har SÅ SKOJ när vi kör tandem!

Skandisloppet, Uppsala.
Skandisloppet, Uppsala.

Men allt handlar inte om träning och tävling. Vi gillar myscykling också! Med tandem och vår grymma cykelvagn har vi kört Skåne runt och Kattegattleden. I med tält, sovsäckar, stormkök och iväg!! Ett fantastiskt sätt att uppleva vårt vackra land på.

På tal om det!! Kattegattleden måste ni ju cykla i sommar! Vi tog med oss både tandem och vagn på tåget och åkte uppåt. (jodå! Ni läste rätt! På tåget. Inga problem alls fast att vi tog upp i princip hela vagnen med vårt ekipage. Ibland har man flyt!)

Vi hoppade av i Kungsbacka, köpte karta på turistinformationen och begav oss söderut igen. Det var så vackert! Hela tiden nära till havet. Skulle man vara närmre hade man behövt flytväst, som Brian uttryckte det ?

Vi cyklade på små kringelikrokvägar och det var bara så mysigt att vi var alldeles lyriska. På kartan finns allt utmärkt som man behöver veta – bra mat, bra glass, var man kan övernatta osv. Vi tältade på en camping som var som tagen ur en Sunefilm. En enda person som drev stället men med 18 olika kepsar och lika många sysslor, så hysteriskt roligt! Jag trodde jag skulle smälla av helt när han bad oss att sätta upp vårt tält i ena hörnan ”mellan den stenen och den grenen blir bra. Men håll er nära grenen. Det kan komma holländare ikväll.” Klockan var då 21:30 och planen vi tältade på var stor som två fotbollsplaner – minst – och vi var enda tältet där! Men vad vet jag, holländare kanske både dyker upp sent och i enorma skaror? Vi fick en lapp att sätta på tältet (mycket viktigt) så att det syntes att vi betalt för oss. Kontrollanten kom mycket riktigt lite senare – samme man, annan keps.

Denna campingen sov vi inte på, men vi gjorde ett depåstopp och köpte bulle med bulle som vi åt ute på en klippa. Härligt!

Visste ni förresten att Kattegattleden har blivit utsedd till Europas finaste cykelled 2018? Det ni!

Som sagt, Sverige är vackert ✨

– Ut och cykla med er!

 

 

 

4 reaktioner på ”Delad glädje = Dubbel glädje

 1. Vilket härligt inlägg! Låter helt fantastiskt, nästan så att jag ångrar själv att vi sålde vår tandem 🙂

  1. Det är fantastiskt! ? ni kanske skulle skaffa en igen? ??‍♀️??‍♀️

 2. Åh vad härligt!
  jag och min sambo har varit sugna på en tandem då vi cyklar ganska olika fort.
  Var har ni köpt eran?

  1. Hej! Kan bara säga KÖÖÖP! Lasse på
   mc center i Kristianstad hjälpte oss beställa vår ?

Kommentarer inaktiverade.