Vi tar det från början…

 

Det är som sagt lätt att skrämmas av alla prylar och oskrivna regler i cykelvärlden. Men det är inte så farligt som man först kan tro. Man måste ta allt med en nypa salt. Det viktigaste är att man vågar prova, efter en tid kommer man att bli nyfiken på alla tillbehör och klädkoder och då är det bara att grotta ner sig 🙂

Så, vad behöver man egentligen för att börja med landsvägscykling? Att det finns mycket prylar att köpa är ju kul men vad är det mest nödvändiga? Här är mina tips, det som jag tyckte gjorde stor skillnad i början. Jag förutsätter att cykeln redan finns. Vad gäller val av cykel är jag fel person att fråga, mitt tips är att man tar hjälp av någon kunnig och att man provcyklar många olika cyklar. Bilden ovanför är från när jag var och testade min senaste cykel.

 

Hjälm: Självklart!

Hjälm från Cykloteket

Cykelskor: Det kan verka läskigt i början men det gör så stor skillnad. Man behöver några gånger på sig för att öva på att lossa skon från pedalen men när man väl har vant sig så går det av ren reflex.

Cykelskor från Sportamore

När man sitter fast med fötterna så får man en helt annan kraft till pedalerna. Man får ju kraft både framåt, uppåt, bakåt och neråt. Man lossar skon genom att dra foten åt sidan.

 

Jag som använder samma cykel vid flera olika tillfällen och inte alltid byter om till träningskläder har valt att ha spd-pedaler som är vändbara. Då kan man cykla med vanliga skor om man vill. Vilket jag nästan aldrig gör längre men ändå..

SPD-Pedaler från Sportamore

 

 

Cykelbyxor med padding:

Det blir en skönare upplevelse helt enkelt, man kan ändå få ont i rumpan i början men paddingen gör det hela mycket bättre. En viktig detalj är att man inte har trosor under sina cykelbyxor, konstigt jag vet men man vänjer sig 😉 anledningen till detta är att undvika skav.

Cykelbyxor från Original Teamwear

 

 

Punkteringskit:

Ja, man behöver kunna laga en punktering, det kommer troligtvis hända någon gång när man är tillräckligt långt borta för att kunna bära cykeln hem. Det är inte så svårt som man kan tro. Sök på Youtube och testa någon gång innan du ger dig ut.

 

 

Jag kanske har glömt något, skriv gärna en kommentar om du tycker att något mer är superviktigt redan från start.

 

Ut och cykla med er nu!

 

//Frieda

 

 

4 reaktioner på ”Vi tar det från början…

  1. Någon form av handskar! Vurpar man, så tar man förmodligen mot sig med handflatorna….
    Ett tips jag fick av en rutinerad cyklist 🙂

    1. Absolut, handskar är toppen! Det avlastar också trycket mot händerna ??

  2. Spännande läsning. Jag har aldrig gillat cykelbyxor. Cyklar man länge, alltså heldagar så satsar jag hellre på en riktigt bra sadel, som gör att man slipper skav och sen så luftigt som möjligt. Det blir så varmt i byxor med padding… Men det kanske bara är jag. I längden är det väl variation som fungerar bäst… Nu ska jag i alla fall ge cykelbyxor en chans till 🙂

    1. Jag tyckte också att det kändes konstigt i början, men nu har jag vant mig. Jag var på ett spinningpass för ett tag sedan, då körde jag med vanliga tights och aj aj vad int det gjorde ?

Kommentarer inaktiverade.