Vildmarksleden på MTB

Äntligen semester! För att landa i semesterkänslan har jag lyssnat på SRs Sommarpratare, signaturmelodin är sommar bara den i sig. Kan varmt rekommendera Anders Hansen och hans avsnitt som handlar om träning, riktigt motiverande.

Under våren har vi pratat om att cykla Vildmarksleden mellan Hindås och Skatås, ca 4 mil längs en skyltad led och på semestern ska man ju som bekant hinna med allt det där man inte hinner annars… under 5 veckor.

Leden startar just i närheten av järnvägsstationen

För att få till logistiken tog vi två bilar till Skatås där vi ställde den ena för att sedan fortsätta i den andra till Hindås där leden börjar. Vi parkerade bilen på parkeringen vid stationen, leden börjar på andra sidan järnvägsstationen.

Första biten leder på asfalt ner mot en sjö och över en viadukt, upp för en backe och genom ett villakvarter. Det är inte helt lätt att följa skyltningen som ibland är gamla röda eller orange markeringar på träd och ibland en liten skylt men tittar man på appen Trail forks så hittar man rätt. Det gjorde inte vi och trots att vi cyklat leden förra året körde vi fel… i år igen.

Några grusvägar och ett par stigningar sen kommer man ut ur samhället och får äntligen lite känsla av att man är ute på landet.

Äntligen stig, till höger på björken ser ni hur markeringarna kan se ut

Grusvägen leder redan efter ett par km till en lättcyklad stig. Stigen är lättrullad och löper genom skog, förbi ängar och några gamla gärdesgårdar. Vi får sommarfeeling och glömmer att vår barnvakt är tidsbegränsad, har en fotosession när den svenska sommaren visar sin bästa sida. Vad är mer somrigt än stigcykling längs en sommaräng?

Glöm inte badkläder (det gjorde vi) för det finns flera fina sjöar men även några mysiga skogstjärnar där man kan stanna och fika. Skulle man vilja bike packa finns även flera vindskjul där det går övernatta.

Vid ett av vindskjulen precis i början av leden. Bäst att minska på packningen och ta första fikat!

Första tredjedelen av leden är väldigt enkel cykling. Andra tredjedelen, när man börjar närma sig Landvetter är lite mer tekniskt, lite mer stenigt och kuperat men fortfarande enkel cykling.

Man kommer plötsligt ut på en asfalterad väg och en parkeringsplats (Herkeshultsvägen), där finns det möjlighet att korta av leden. Stigen fortsätter sedan in i skogen igen och är omväxlande lite stenig och rotig, en och annan spång finns längs leden också.

Två fina badsjöar väntar – Maderna och Kåsjön. När leden kommer ut vid Kåsjön är det dags att hålla koll på markeringarna, man får hålla tungan rätt i mun och vara med så hittar man rätt. Bohusleden verkar vara bättre skyltad och dessa två leder löper nu på samma ställe.

Väl tillbaka i Delsjöområdet är det enkel cykling fram till Getryggen, strategiskt placerat i slutet av turen när benen är sega så har man den brantaste och mest tekniska delen men det är en härlig utmaning. Jag kommer inte hela vägen upp (denna gång heller) men lovar att jag ska hit när jag inte har närmre 4 mil stigcykling i benen. Har man tagit sig upp så får man (äntligen) cykla ner och  underbart är kort som man kan säga. Väl nere väntar grusväg och någon km stig och ett annat problem som vi tidigare i vår iver att komma iväg har förträngt.

Vi ska få in två st MTB i en väldigt liten bil. Dessutom är vi ett par timmar sena till vår barnvakt. Ibland är jag väl optimistisk i min iver när jag ska göra saker men tur är väl det för mycket jag tar mig för skulle helt enkelt inte bli av annars. Det mesta löser ju sig, eller hur?

Cykeltetris?

Nu ska jag sätta mig och planera min Sverigeresa, färdväg och packning. Inte mycket prylar som får plats på en cykel men jag säger som jag brukar, det löser sig det med! Tanken är att jag ger mig iväg på min resa genom Sverige på cykel inom en vecka.

Jag önskar er en riktigt trevlig sommar!  Vi hörs snart igen.

//Maria