Fysioterapeuten har ordet!

Jag och Brian går till världens mest omtänksamma fysioterapeut, Jan Nilsson på Kupolen i Klippan. När jag bokstavligen talat stod på öronen sist var det ingen på vare sig Faluns eller Helsingborgs akutmottagning som gjorde mig uppmärksam på hur viktigt det var att låta hjärnan vila. Min fina sambo ❤️ rådde mig däremot till det och flera andra i min närhet – däribland Jan. Jag tyckte inte att jag var så påverkad, men när jag ser tillbaka nu förstår jag att jag ändå var det, betydligt mer än jag ville kännas vid då. Väldigt trött framförallt. Tydligen är det vanligt att man ser lätt på/ser förbi det här med slag mot huvudet på våra akutmottagningar i landet och det gör Jan bekymrad. Läs hans text nedan och snälla DELA och sprid kunskapen.

Din hjärna!

Elaine har varit vänlig och låta mig skriva några rader om hjärnskakning. Givetvis vet du hur viktigt det är med hjälm, när du cyklar. Alltid, även när du inte sitter på en racer. Dock kan olyckan vara framme och om du har otur kommer ett slag mot huvudet. Hjälmen skyddar dig. Dock är det så att du kan ändå få sådan kraft mot huvudet att hjärnan skadas. Ofta får den drabbade höra att det är en ”lätt hjärnskakning” vilket mer antyder hur lätt det är att nonchalera detta.

Om du slagit emot huvudet och känner dig det minsta yr eller påverkad – avbryt. Har du varit medvetslös det allra minsta så är det ju ännu mer självklart att aktivitet ska avbrytas. Kommer du att vara den som tar hand om en person som slagit i sitt huvud så ställ frågor om tid, vilken dag det är, var vederbörande tror sig vara osv.

En hjärnskakning, hur den än beskrivs, är en skada där hjärnan behöver återhämtning. Detta kallas hjärnvila. Detta innebär vila – ingen TV inga hörlurar – alltså inga yttre stimuli. Gå kortare promenader de första dagarna och vila mycket. Sedan stegrar du detta med att successivt öka belastningen. Får du ont i huvudet eller känner dig väldigt trött så låter du det ta den tid det tar. Stegringen sker i form av en hjärntrappa. Det kan gå väldigt fort, men det kan också ta längre tid att komma till de olika stegen. Har du inte haft en hjärnskakning tidigare så är förutsättningarna bättre.

Det finns så mycket mer att skriva om detta. Om du är intresserad så googla ”hjärntrappa” så kan du läsa mer. Det handlar om hjärnan och det är viktigt att du inte pressar dig när denna skadas.

I Elaines fall har det gått väldigt bra. Det gör oss alla glada.

Var rädda om er.

Jan Nilsson Leg. Fysioterapeut MSc

Specialist Idrottsmedicin