Sadlar

”Men OJ, HUR KAN DU sitta på den där?” Det är en av de vanligaste frågorna jag får när icke-cyklister ser min cykel. Och visst har vi väl alla säkert känt någon gång att frågan är väl befogad, för det där med att sitta, kan man knappt… Värst är det när man lånar en cykel eller köper en ny, ofta kommer nya cyklar med någonting som helt enkelt inte funkar och det är ju lite trist att det första man gör är att byta ut sadeln så man kan cykla ordentligt.

Visst hjälper det att ha alla inställningar rätt för din kropp och bekväma byxor är absolut guld men det kan inte kompensera en obekväm sadel.

Hur många olika sadlar har du provat? Jag är nog uppe i 15-20 stycken och har lyckats utesluta en del men har fortfarande inte hittat sadeln som verkligen är helt rätt för mig (den finns kanske inte?).

Under alla dessa byten har jag dock tagit till mig en hel del och insett att det är okej att vara besvärlig, att prova sadeln under längre pass och att hur man sitter ändrar sig över tid. Mina sittben är ganska vida (du kan antingen mäta själv med t.ex. ett sittunderlag eller göra det i butik), vilket hjälper en liten bit på vägen men annan anatomi påverkar vilken typ av sadel som passar dig (googla på innie, outie och sadlar).

När jag började cykla hade jag alltid sadlarna som kom med cykeln och jag började inse den enorma skillnaden när jag hade en ny cykel med racersadel för herrar och… det gjorde ont, jätteont.

Efter den smärtsamma upplevelsen följde en tid när jag provade och läste om ett otal sadlar. Jag fick dessutom hjälp av mina vänner som tipsade om olika cykelbutiker där man kunde prova olika märken av sadlar. Provandet är lite frustrerande och innebär mycket mekande med inställningar så det är värt att gå till en bra butik som hjälper med allt sådant.

Under en längre tid hade jag Specialized Power men bytte till en Sitero, egentligen var det mest i desperation som jag provade den på min landsvägscykel också, jag hade den tidigare på min tempocykel och den verkade funka betydligt bättre under långa pass än vad andra sadlar gjort. Vinkeln på min sadel är nedåt en aning. Sadeln jag har nu börjar tyvärr bli sliten och just min modell tillverkas inte längre, men har sett att en uppdaterad version kommit ut och det blir kanske den jag byter till i vår.

Har du några tips och ideer om vilken sadel som funkar för dig? Jag mottager tacksamt 🙂

Sofia

#cykeltjejer

#visomälskarcykeltjejer

 

6 reaktioner på ”Sadlar

  1. Ja jösses, det här med sadlar är ett helt kapitel för sig vad gäller cyklingen. Men det GÅR ju att hitta rätt, det ska inte behöva vara en plåga för underlivet! På mountainbiken och racern har jag Bontrager Ajna Elite, den har både brett mellan sittbenen (största storleken) och ett stort hål i mitten, vilket är mina grundkrav.

  2. Jag förstår att det här är jätte problem för många men själv har jag klarat att ha orginal sadlarna på mina cyklar och på de hyr cyklar som jag har haft har det funkat bra med också. Jag tycker att spinning cyklar ofta har lite jobbigare sadlar. Det värsta är ju att alla är olika så det är nästan omöjligt att ge tips och råd . Bra att vissa tillverkare låter en ha sadlar på öppet köp i en månad för att vara riktigt säker. Tack för ett bra ämne .?

  3. Jag har också provat diverse olika sadlar men fastnat för Selle Italia Diva Gel Flow Sadel Dam som jag har både på min MTB och på min racer.
    Kan varmt rekommenderas, gör inte ont någonstans….inte på mig i alla fall 🙂

    1. ? den har jag provat men det funkade tyvärr inte lika bra för mig när den var på landsvägscykeln, MTBen verkadr det inte riktigt lika krångligt med för den funkade där ? tack hur som!!

Kommentarer inaktiverade.