En tjej som vänt sitt liv!

Att bilden av tjejer som tränar är en frisk, smal och muskulös tjej är det nog många som har. Normen är att vi ska vara smala till varje pris och hälsa kopplas ofta till det. Därför vill jag gärna lyfta fram Maria som gått ner 31 kg, men inte för att bli smal som ett streck utanför att orka mera bli pigg och stark. Det riktigt strålar om henne och jag tror att vi alla kan bli inspirerade av henne på olika sätt. Maria har tränat i olika former i hela sitt liv. Ridning, dans och gym med olika pass är några av de träningsformer Maria har ägnat sig åt. Hon har varit lika aktiv som normalviktig som när hon vägt mera. Att folk runt omkring henne tittat lite snett på henne har inte stoppat henne även om det inte alltid känts så kul. Löpning och stepbrädor har hon undvikit för att knäna helt enkelt inte orkat med. Först när hon flyttade ut på landet som tonåring började hon cykla för att ta sig till aktiviteter och kompisar. Det var helt enkelt ett måste när inga bussar gick… En enklare MTB som hon kände sig starkare och starkare på. Att cykla var helt enkelt ett roligt sätt att ta sig fram. När hon senare flyttade till Stockholm slutade hon cykla lika mycket men saknade det.

En av de flitiga på cykelveckan i Leksand var Maria som cyklade alla dagar. Att hon trivdes syntes på hennes härliga leende och utstrålning.

När Maria skulle fylla 30 år gick hon ner en hel del i vikt och tränade flitigt för att nå sitt mål, att klara Vätternrundan 300 km. Cykel lånades, en landsvägscykel för bättre och lättare färd på istället för MTB. Tyvärr gick det inte hela vägen utan i Jönköping fick hon växelproblem som gjorde att hon fick bryta i Fagerhult. På vägen hem ifrån loppet stannade de och tankade och Maria fick syn på en cykelaffär som hon gick in i. Det slutade med att hon kom ut med en ny cykel som fick följa med hem. Så kom cykelintresset igång på allvar.

Kärlek vid första ögonkastet var det nog här!

Maria har en familj , en ganska stor familj bestående av maken Daniel och fyra döttrar i åldrarna 4-8år. Många skulle nog kunna ha det som en ursäkt att inte träna lika mycket men Maria gör sig tid. Tidig morgon på gymmet är perfekt och i bland är barnen med på träning och en del saker gör familjen tillsammans.

Om jag får träna är jag också en bättre mamma berättar Maria. Det känner jag igen från när jag var småbarnsmamma

Att vara en aktiv förälder är både kul och hälsosamt.
Att Marias döttrar ska få möjlighet att röra sig är viktigt. Därför är det en väldigt aktiv familj.

Trots att Maria var aktiv märkte hon att det var jobbigt att träna med den övervikt hon lagt på sig. Hon ville helt enkelt gå ner i vikt. Alla som någon gång försökt vet hur svårt det kan vara och hur misslyckad man kan känna sig när man misslyckas. Att få hjälp hos i vården var svårare än väntat men kan variera mycket emellan landsting. Dalarna har väldigt många överviktiga så här är det längre köer. Som tur är stod Maria verkligen på sig och förklarade hur hon mådde och hur hon ville ändra sin situation. Att Marias pappa gick bort och att det var på grund av övervikt har varit en stark orsak till att hon vill ändra sin vikt. Och till sist fick hon tid för att bli utredd för en operation. Efter ett år fick Maria tid för att operera bort magsäcken som nu är formad som ett rör, en gastrisk sleeve. Röret är stor som en chorizo. Maria kan bara äta eller dricka 2 dl åt gången. Hon måste alltså välja rätt 2 dl hela tiden. Äta gör hon 6 gånger om dagen. Ni förstår själva vad svårt det i början var på längre cykelturer att få näring och att komma i kapp med energi. Jag kan ju äta rejält med mat efter ett långt cykelpass, men Maria bara 2 dl!

För 2 år sedan cyklade Maria Leksandsrundan 130 km, med 31kg mera än i år. Upplevelsen var helt annorlunda i år.

Målet med viktminskningen är nästan nått men Maria vill minska 9 kg till för att vara i mitten på BMI skalan för hennes längd. Men det är en långsam nedgång som gäller. Muskelmassan måste bibehållas och Maria styrketränar en hel del. Men om jag skulle tvingas bära omkring på en ryggsäck med 30 kg , som jag förut gjorde skulle jag nog inte orka.

Allt med träning har blivit så mycket positivare nu, det går både lättare och snabbare vilket gör det så roligt.

Maria ger några tips till överviktiga. Att vara överviktig är inte accepterat i samhället och lite av ett tabu att prata om. Mycket psykisk ohälsa har sin grund i ätstörningar.

  • Prata öppet om viktproblem
  • Våga röra på sig, vara på gym även om du är överviktig. Alla är olika.
  • Ta hjälp! Inte så viktigt vilken hjälp, men ta steget…du kommer att bli stark.
  • Tryck inte ner dig själv om du misslyckas. Du duger ändå!
Att vända motgång till medgång är inte lätt men låt er gärna inspireras!

Till sist vill jag tacka Maria Tommervold för att du kom och jag fick fråga ut dig!

Vi ses på vägarna!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *