Vad betyder en placering?

Vad betyder en placering emot hälsan? Relativ viktig fråga. Ibland blir prestationen viktigare än hälsan. Både fysiskt och psykiskt. Om du kommer på en första plats men har trasig kropp, eller sist och har hälsan på topp. Vad är viktigaste?

I helgen var det dags för Mattila, körde för tredje året i rad. Första två åren har gått fint. Första placering båda åren. Med inte detta år. En krasch sista 3-4 km, gjorde att chansen att spurta om första platsen försvann. Hamnar på backen och ser hon drar iväg nedför. Rullar i väg sista biten men tårar i ögonen och inser man kommer på andra platsen. Gjorde ondare psykiskt än fysiskt. 

Innan start fick man höra ”Du tar väl hem detta i år också?” ”Blir det tredje året i rak med högsta placering?” ”Kul att kommer tillbaka för att vinna”.

Vet med mig att folk menar inget illa, och är inte medvetna om pressen man känner. Med prestationsångest så känns det som ett stort misslyckade att komma tvåa. Göra folk besvikna. 

@camillanyberg_
Bilden förklarar känslan när man kommer in i mål och ”misslyckas”..

Lite tankar som gått runt i huvudet:

Bra placering har alltid varit viktigt. Vilket som hämmar mig från att satsa högre. Men är egentligen placering så viktig? Är inte hälsan viktigare? Både psykiskt och fysiskt.

Efter detta året med motgångar, träningsförbud och skador, så har jag insett att hälsan är viktigare. 

Året startade med träningsförbud, för låg vikt och skadligt för hälsan. Näringsdrycker och mindre motion skulle hjälpa mig upp. Men då kom antagningsbeskedet från Skoda cycling team. Kan man då vila när man måste träna för att klara sub 8 på Vätternrundan? Svar nej. 

Ångesten, om att misslyckas. Tankarna hela tiden att man kommer misslyckas. Tankarna om att man är minst rutinerad, yngst, lättast. Det kommer aldrig gå. Motivera sig själv till att träna med de tankarna är tungt. 

När vikten och välmåendet började gå upp, så kom maj och skadan. Vilket visade sig senare vara dålig disk och ischiasnerv i kläm. Träningsförbud från sjukgymnast och läkare. Kan man vila när man skall köra sub 8 på Vätternrundan? Svar nej.  

Träna med smärta, träna när man inte kan få ut hela sin styrka. Är det kul och träna när man har smärta och vet man inte kan få ut hela sin kapacitet? Svar nej. 

@hans_berggren_photography

Får sitta i följebil på träningsläger, misslyckande. Vad gör jag här? 

Men har man misslyckats? Egentligen inte. Övervann rädslan med Vättern, hade en tanke om att inte ens starta för kunde man skulle misslyckas. Men att övervinna och våga försöka och lyckades. Det gick ju bra. Skoda har varit bra för utvecklingen och fått mig att våga. Hade aldrig gått utan all hjälp! 

Att våga ställa upp på lopp där man vet att man kanske inte kommer in som första dam, men ändå våga ställa upp. Varför ska man inte våga? Kommer folk skratta och ha skadeglädje om man kommer sist? Nej. Ingen skrattade i helgen. 

@josefinehall41
Riktig cykelglädje, en glad Pennie

För att övervinna rädslan så är nog det viktigaste att man ska våga utmana sig själv.