Utflyktstips Dalarna

Eftersom jag bor i ett av de populäraste landskapen att turista i tänkte jag ge er lite tips på bra cykelutflykter i mitt hörn av världen. Har även slängt in Idre som ligger en bit bort men ändå går att cykla till om man vill. Själv tog jag ändå bilen. Naturligtvis finns det massor av fina platser men jag har valt några av mina favoriter. Även om ni aldrig kommer hit kanske ni kan hitta inspiration att hitta egna pärlor i erat eget hörn. Tips på bra cykelutflykter kan man väl inte få för många av?

Falu gruva en spännande plats med flera bra fik.

Eftersom min dotter Maja bott några år i Falun har det blivit några turer dit de senaste åren. Ofta träffas vi och fikar vid Falu gruva innan jag trampar hem igen. Koppargruvan bär på massor av historia och är även källan till falukorv och Falu rödfärg. Myten säger även att bocken Kåre spelar en central roll i gruvans start. Finns flera bra cykelvägar som inte är så trafikerade att cykla dit så man behöver inte ta samma väg dit och hem.

Flottbron i Gagnef en solig sommardag. Jag tar det gärna lugnt på de här broarna, speciellt när det är vått.

Ett klassiskt fikaställe i Dalarna är Torsångs café vid Dalälven strax söder om Borlänge. Hit vallfärdar cyklister, speciellt på våren kan det vara kö och tjockt med cyklar utanför. De är kända för sina ”hästräkmackor” en smörgås med gustafskorv (hästskors) och räkor som folk verkar gilla. Som vegetarian har jag inte testat den.

Ett härligt litet gårds café finns Dala-Floda i väster dalarna. Hjortolars som det heter bakar själv till bra priser, man kan känna doften av bakningen redan när man rullar över träbron över Dalälven. En klar favorit även om de varnar för en orm i stenmuren!

Idre fjäll rekommenderar jag som är en ganska dålig MTB cyklist varmt. Fina stigar där man ofta kan välja bort hopp och teknisk cykling om man vill och gott om små utmaningar för den som vill träna tex. Skillspark där hopp och vippbrädor och andra bra cykelskills kan tränas. Lägg till den fina utsikten och fjällmiljö. En positiv överraskning för mig och vill hit igen.

Tällberg, här finns fin cykling för MTB och landsväg och backar och blå berg utlovas. Det här är Sveriges hotelltätaste by så mat och fika hittar du lätt om du vill stanna.

Tällberg med omnejd bjuder bra backträning och utsikt.

Ett berg som jag gillar är den gamla slalombacken Åsleden, dit man kan välja att åka både grusväg eller Stig upp till utsikten på toppen. Turerna dit kan göras långa eller korta men samma fina utsikt väntar på toppen.

Härlig utförskörning med lite trafik.

De som känner mig och cyklar med mig vet att jag gillar att cykla en runda väster ut från Leksand emot Bjursås till en liten by som heter Sörskog. Förr, innan konstsnö var vanligt kom många till skidspåret här eftersom det är så snösäkert. Skulle tippa på att det är högst 10 hushåll här. Men vägen är inte speciellt trafikerad och när man kommit till byn Sörskog är det en riktigt lång härlig utförskörning, ja det lutar mest nedför hela vägen till Rättvik.

Snösäkert går ju bra bara asfalten är torr som i påskhelgen.

Tänker stanna här. Har en massa flera tips på roliga vägar och att cykla till kompisar som bor en bit bort är ett bra tips tycker jag. Förena två roliga saker är aldrig fel. Vill ni veta exakt rutt så finns jag på Strava. Har du några favoriter? Dela gärna med dig. Ha en toppen vecka!