Börja cykla tillsammans!

Börja cykla tillsammans med andra !

För två år sedan höll jag och en kompis med träningar för tjejer som ville börja cykla tillsammans. Tanken var att få med flera tjejer på klubbens vanliga träningar i förlängningen. Att det är lättare att våga sig till en klubbträning om man är lite säkrare cyklist och har provat på att cykla i klunga.

Naturligtvis ville vi få tjejerna att känna vilken lycka det kan vara att susa fram tillsammans när det går lätt. Att i sin egen takt bli säker att komma in på hjul och ligga nära sin kompis axel. Ja det är när man själv är trygg med det som du själv är en bra cyklist.

Ja men hur gör man en cyklist bra? Jag pratar inte om hur många watt i pedalerna eller vilken tid du har på Vätternrundan.Nej om du visar hänsyn och är säker på din cykel och är lugn i dina rörelser då kommer du att vara en uppskattad cyklist att ha med på träningar.En duktig cyklist behöver inte skryta vet ni väl? Att vara lugn i sina  rörelser är viktigt eftersom minsta rörelse fortplantar sig i klungan. Ett exempel är när man reser sig upp i pedalerna i en backe lite för häftigt och det skapar oredan eller till och med gör att den längst bak går på hjul på den som är före.

Brudpigas andraklunga cyklar över Leksandsbron under Siljan runt.

Träna på att hålla blicken högt och långt fram. Det är lätt att blicken dras till hjulet framför när du vill vara på lagom avstånd helatiden

Undvik att bromsa. Om det inte är helt nödvändigt, utan försök att växla för att reglera farten. Planera din körning.

Tecken är viktigt att lära sig och att använda,men man behöver inte peka på alla småsprickor i asfalten. På vissa ställen kanske man inte vill släppa styret då räcker det att ropa till de bakom.

Träna på att dricka ,prata och äta utan att släppa blicken från vägen. Att kunna ta av och på sig när man cyklar är också bra att kunna. Det är bra att träna när du cyklar ensam de första gångerna. Att släppa båda händerna från styret när man klär sig är onödigt när du cyklar tillsammans med andra.

Jag vet att det borde vara självklart ,men skräp ska följa med i fickan hem! Har faktiskt cyklat lopp när gel och gamla papper fladdrat runt mig, inte trevligt och riktigt dåligt för miljön.

När jag hade kursen för nybörjare hade vi ett av de roligaste träningstillfällen då vi tränade lite teknik på en väg som inte används. Att det var en jättefin försommarkväll gjorde inte saken sämre. Vi tränade på att svänga utan att vrida på styret utan att använda positionen på cykeln och kroppsvikten. Lite slalomcykling alltså. Att plocka upp sin vattenflaska när den står på marken utan att släppa blicken på var du ska är också en bra övning. Börja med en75cl. Testa om det går lika bra med höger som vänster? Vi testade också att cykla så sakta som möjligt , de som är duktiga kan träna på att stå stilla. Att träna på att cykla rakt är en viktig del till klungcykling så att cykla på en linje på en parkering kan vara en bra övning.Man kan även träna på att cykla axel mot axel med en kompis och riktigt luta sig emot,testa att svänga. Det kan vara lite svårt om man är väldigt olika stora så försök hitta en kompis som är ganska lika stor.

Visst är det roligt att träna teknik och ”leka” lite, men den bästa träningen för klungan är naturligtvis att träna så ofta man kan med andra cyklister.

Tjejerna tränar slalom mellan flaskor och koner.