Guidning för Calazos nya bok Mountainbike kring Göteborg

När jag fick frågan om jag vill guida de bästa stigarna i mina hemmaskogar för Calazos nya uppdaterade Mountainbike kring Göteborg fanns bara ett svar – självklart!

Frågan kom från Helena Sjödahl som har företaget Kraftbolaget Outdoor events som jag kör MTB kurser för. Förutom kurser och olika event arbetar hon med den nya guideboken.

Det finns en hel uppsjö av stigar i Torslanda och jag ville visa guldkornen som går lägga ihop till en fin sammanhängande runda som är relativt lätt att beskriva i boken och lätt att hitta på plats utan att cykla fel.

När jag guidar folk i mina skogar viker jag gärna in på lite mindre halvgömda stigar, jag följer sällan största stigen men det gör också att det blir svårt för dem som följer med att hitta tillbaka till exakt samma ställen om de inte loggar turen digitalt.

Inför dagens guidning hade jag rekat en milslång runda som följde stigar som är väl synliga, med kännetecken som är lätta att återge i text och följa på plats. Klassisk singletrack, spänger och flera gärdesgårdar som f.ö. är väldigt vanliga här kring Torslanda.

Över rötter och berghällar, genom trollskog och skogsgläntor vilket fotades av Fredrik Schenholm som är äventyrsfotograf.       

Foto: Fredrik Schenholm. Jag först, sedan Helena i blått

Ingen guidning utan lite historia så jag visade var vår hällmålning från Stenåldern finns. Den är målad på en klipphäll och avbildar en båt, hjort och fiskar. Här finns också snäckskalsbankar i Sillviks Naturreservat. Vill man titta på hällmålningen så lämnar man lättast cykeln och tar en liten klättertur upp i bergen till den ursprungliga havsnivån där målningen finns och vill man titta på den väldigt speciella naturen i naturreservatet måste man lämna cykeln för där råder cykelförbud. På våren blommar blåsippor i reservatet och det finns växter som bara finns här i den kalkrika snäckskalsjorden.

Bilden på hällmålningen lånad från internet. Ingen cykling upp till målningen men grusvägen går precis nedanför bildens kant så den är ganska lättillgänglig när man vet vilken stig man följer upp i bergen.

Jag och Helena hade mycket att snacka om, cykling och familjen – sådär som det blir när man inte ses så ofta. Superkul att träffa Fredrik också som tillbringar mycket tid utomhus både på cykel och skidor. Minns inte hur många dagar han sa att han tillbringar på skidor men några månader om året. Vilket spännande liv!

Ännu en fantastisk söndag i cykelsadeln så nu är batterierna laddade för kommande arbetsvecka.

Om ett par dagar ska ni få läsa om min resa till Canvas Telemark i Norge.

Hörs snart!

//Maria

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *