Mat, mat, mat – om det är lopp – fyll på!

Efter all träning kommer du äntligen till dagen du väntat på! Se till att du ger dig själv bästa möjliga förutsättningar genom att få i dig ordentligt med energi. Det är lätt hänt att tänka att det löser sig ändå och att det inte spelar så stor roll om du tar den där baren eller inte men för mig gör det jätteskillnad! Jag äter hellre en bar eller en gele mer under ett lopp än att chansar på att jag klarar mig i mål.

Om jag har ett längre lopp på en söndag brukar jag försöka att dra ner på kolhydrater i början av veckan och äta mer proteiner och fetter då, för att sedan öka mängden kolhydrater under fredagen och lördagen. Det är rätt vanligt och jag tror att du kan tillgodose dig energin bättre med den strategin.

De flesta lopp eller längre träningar är på morgonen så jag brukar starta dagen med en ’bra’ frukost. Om det är ett lopp tycker jag om att ha minst en timme mellan frukost och startskotten men är det träningspass blir det oftast lite kortare tid. Gröt med sylt eller russin passar mig utmärkt, eller ett par rostade mackor med smör och sylt på. Jag undviker musli och mycket mjölkprodukter eftersom det känns lite tungt. Jag dricker inte (alls) kaffe utan te men det är ju en smaksak ?

Oavsett om det är ett kort eller långt lopp brukar jag ha någonting att äta precis innan start. Om loppet kommer vara kortare en timme handlar det om en gele, vilket också brukar vara det enda jag äter och om det inte är hett skippar jag ofta flaskan. För längre lopp känns någonting lite mer substantiellt bättre och då tar jag en bar på startlinjen.

I längre lopp har jag en flaska med vatten i och en med energidryck. Jag brukar börja med att dricka energidrycken och när den är tom flyttar jag om så att jag kommer åt vattnet lättast. I vissa lopp finns det energidepåer, är det ditt eget lag som delar ut eller du har tagit produkterna tidigare tycker jag att det går bra att ta deras sportdryck, annars håller jag mig till vatten och byter den tomma flaskan. Det är lite en konst att ta (rätt) flaska/mat i farten så träna gärna med en kompis. Ofta är zonerna där flaskor delas ut lite stökiga så se upp för andra som vill fylla på och se ner på backen så du inte cyklar på en flaska!

Jag brukar komma ihåg vad jag har i vilken ficka (sidofickorna är enklast att komma till!) och inom en timma (när beror också lite på hur mycket energidryck jag fått i mig) brukar jag ta en gele. Gele nummer två intar jag inom 45min efter den första och ser till att hålla det uppe så gott jag kan resten av loppet. Ta med några extra geler och barer om du skulle tappa en eller två i farten och tänk på att det går extra energi när det är kallt och man är nervös…

I Australien var värme och uttorkning pga det ofta ett problem som vi inte har i samma utsträckning i den här delen av världen men se till så att du dricker ordentligt och byt alltid halvtomma flaskor om du har möjlighet och speciellt om det är ett längre lopp. Även om du inte känner dig törstig och det är kallt kommer du göra åt med vätska och din prestation kommer försämras avsevärt om du är uttorkad.

Är det etapplopp tycker jag att det är det extra viktigt att du håller uppe energi- och vätskenivåerna i de tidiga etapperna. Många gånger har jag tagit en gele ’för imorgon’, trots att det inte är långt kvar på dagens lopp. Se till att du har antingen återhämtningsdryck eller någonting att äta så snart du slutat loppet.

I träning brukar jag föredra att äta barer och en banan istället för gele eftersom de känns lite bättre för magen. Se till så att du ger kroppen ordentligt med energi och inte kommer hem och känner för att länsa hela kylen ?

Jag såg att Emma hade gjort egna barer och kanske får vi ett recept av henne? Annars är ett enkelt recept att koka ris lite för länge, låt det svalna, blanda i kanel och honung efter smak och slå in i folie och lägg i frysen redo för nästa dag. Eller slå in kokt potatis i folie och ta med i fickan J kanske inte så jättedelikat men det funkar. Eller lägg russin, dadlar, nötter, gojibär, honung, kokos, lite vatten och andra nyttigheter du gillar i mixern, rulla till lagom stora portioner och slå in i folie.

För att förbereda dig för ett lopp kan det vara bra att

  • Se till så att du provat energiprodukterna innan loppet. Jag provade nya geler i lopp för första gången och magknip var absolut inget vidare!
  • Träna på att äta i klunga
  • Träna på att ta en flaska eller gele från en kompis på marken
  • Byt flaska/gele med en cykelkompis under ett träningspass när ni cyklar i bredd

När jag började cykla tycket jag att geler var göräckliga. Jag har vant mig nu och hittat några favoriter men det händer att jag byter en eller två av dem mot smågodis ?

Lycka till!

Lite av det Sabine Bird planerade att äta under 24timmars-VM i MTB på Nya Zealand.

1 reaktion på ”Mat, mat, mat – om det är lopp – fyll på!

Kommentarer inaktiverade.