Att packa cykel

Det här med att packa cykel är hyfsat simpelt när man väl vet hur man ska göra, men rätt pilligt och tidsödande. En gång hann jag ge upp när jag nu skulle packa min cykel inför resan till Fuerteventura, men tack vare klubbkompisar med likadana hojar så fick jag till slut ner den i väskan! Tänkte visa hur jag gjorde.

Det som behövde monteras av på min hoj var:

 • styret inkl. ta bort en kåpa för att lossa på vajern till frambromsen och ta bort en kåpa över växelkablarna
 • hjulen
 • pedaler
 • bakväxeln
 • flaskhållaren på styret
 • förvaringsboxen bakom sadeln
 • plastkåpa över bakbromsen
 • sadelstolpe och sadel

Det finns dock cyklar som är betydligt smidigare, där det inte är lika många pryttlar som måste av. Jag skyddade alltihopa med skumgummirör och bubbelplast och la tetris i cykellådan. Allt ska ju ligga still helst, och jag försökte vaddera extra runt känsliga delar, såsom växelörat. Till min väska fick jag också med ett skumgummiblock med en skåra i, som man satte under stora klingan, vilket skyddar både den och väskan, och stabiliserade hela ramen. Alla lösa delar tejpade jag ihop med sina respektive skruvar, lindade in i bubbelplast och placerade på lämpliga ställen i eller bredvid ramen. Hjulen hängde det med väskor till, så det var bara att ta av snabbkopplingen och lägga i dem där, samt placera ut dem så att naven inte låg emot ramen eller ekrar. Sen gäller det att inte glömma packa med verktygen också..! Vad gäller exakt hur man tar isär och sätter ihop alla delar så vände jag mig till youtube, kanaler som Global Cycling Network eller Park Tools gör finfina videor. Glöm inte att markera höjden på sadelstolpen med tejp.

Drog en lättnadens suck när cykeln äntligen (preciiis) gick ner i väskan! Bakväxeln inlindad i bubbeplast.
Ramen inlindad i bubbelplast och skumgummirör.
Alla lösa delar nedpackade, plus lite annan utrustning som fick åka med för att klara viktgränsen på den andra väskan.

 

Mera bubbelplast och hjul i väskor
Provisoriskt mekställ

4 reaktioner på ”Att packa cykel

 1. Schnyggt. Jag har en Scicon-väska (och ska båda cyklarna med även en cykellåda i papp…) som i och för sig är enkla att packa i men det känns som om en hård väska är bättre för flygresor.

  1. Ja såna väskor verkar himla smidiga men jag vågar nog inte flyga med något annat än en hård väska efter att ha sett hur de hanteras och staplas på hög under transporten…

Kommentarer inaktiverade.