Tävlingsförberedelser

En vecka kvar till årets första triathlontävling! Många listor kommer skrivas de närmsta dagarna, mycket i stresslindrande syfte… Första listan som görs är ett schema över vad som ska hända i varje växling. Har man koll på det så har man koll på vad som behöver finnas i växlingsområdet och då är det inga problem att skriva packlistan. I växlingsområdet har man ibland sina saker på marken bredvid sin cykel eller i en låda bredvid cykeln, och sakerna får aldrig ligga utanför den, det är lite olika på olika tävlingar. På Ironman-tävlingar har man sina saker i påsar på en helt annan plats än där cykeln står, och byter om i ett tält, det har jag inte varit med om på något annat event. Oftast har jag mina saker på en handduk i en skrikig färg så att den lätt kan identifieras på håll. Det är mycket svårare än man tror att hitta just sin cykel när man kommer upp vimmelkantig ur vattnet! Jag brukar ta en god stund vid incheckningen till att reka olika riktmärken för att hitta till min plats. Typ att ens cykel finns ”på raden vid just den lyktstolpen vid den bajamajan och sen står cykeln i höjd med den flaggstången efter det trädet”. Jag provgår växlingsområdet, så som jag kommer in och ut ur det under tävlingen för att se så jag hittar rätt. Sen dukar jag upp prylarna på handduken så de är tillgängliga i den ordning jag behöver dem. Förutom det som jag ska använda enligt plan, så brukar jag lägga dit lite extra plåster/tejp/regnjacka eller annat som jag kommer på att jag kanske kan få användning av. Cykeln är preppad med vattenflaskor fyllda med sportdryck och prylar för att fixa 2 punkor. Pallar man så är det himla bra att öva på växlingsmomentet innan, inte för att det måste gå så fort nödvändigtvis, men för att det inte ska kännas så nervöst och stressande. Här är mitt körschema för dagen!

Kläder som är på från början:

Tridräkt
Sport-BH
Våtdräkt
GPS-klocka
Simglasögon
Simmössa
Tidtagningschip
Vaselin i nacken

Växling 1:

Under löpningen mot cykeln:
Dra ner dragkedjan på våtdräkten
Ta av mössa och glasögon med höger hand
Dra dra av höger ärm och låt mössa och glasögon ligga kvar i ärmen
Ta av klockan
Dra av vänster ärm och dra ner våtdräkten på höfterna

Vid cykeln:
Fäst GPS-klockan på styret
Dra av resten av våtdräkten, helst med hjälp av fötterna sista biten så händerna är fria
Ta på solglasögon
Ta på och knäpp hjälmen (måste ha gjorts innan man hanterar cykeln)
Ta på nummerlappsband med nummerlappen bak på ryggen
Torka fötter och ta på strumpor
Ta på skor
Fyll fickorna på tridräkten med energi – jag brukar ha gels tömda i en liten vattenflaska
Ta ner cykeln och kuta iväg
Hoppa inte upp på cykeln förrän efter strecket

Växling 2:

Hoppa av cykeln innan strecket och spring till din plats
Häng upp cykeln
Ta av hjälmen
Ta ev av solglasögon
Ta ev på solskärm
Byt till löparskor, ev nya strumpor
Töm fickorna och fyll på med ny energi (olika beroende på vad som bjuds på loppet)
Kuta iväg samtidigt som nummerlappsbandet snurras så lappen är fram

1 reaktion på ”Tävlingsförberedelser

Kommentarer inaktiverade.