Bikefit

I onsdags gjorde jag en bikefit på min nya tempocykel. 

Jag har hunnit cykla några rundor på den redan och det har känts jättebra, ännu roligare än att cykla racer!!☺?? Men jag har också haft små känningar på utsidan av mitt högra knä under längre pass och jag tror verkligen att man ska ha respekt för kroppen när den signalerar att något är fel och åtgärda det i tid. Så en bokning av bikefit fick det bli!

Jag fick en tid på ett ställe i centrala Göteborg där jag fick börja med att ta olika mått på kroppen och lägga mig på en bänk så att min rörlighet kunde testas i olika positioner.

 

Sen ställdes testcykeln på bilden ovan in efter de mått jag cyklat på innan och så fick jag börja trampa med ett ganska behagligt motstånd. Ganska direkt såg man att jag inte fick ut optimal kraft på det sättet jag satt på cykeln och trampade och att det fanns en ganska stor obalans mellan höger och vänster sida som antagligen gjort att höger knä tagit en del stryk.

Vi började med att byta sadel så att jag satt stabilt. Vinklade ut mina klossar för att de bättre skulle passa min naturliga vinkel på fötterna och sen fick jag fortsätta trampa med olika motstånd medan datorn bekräftade en mer optimal ställning och vinklar mättes tills vi var nöjda.

Då skulle samma mått och inställningar ställas in på min cykel. Det tog totalt ca 3 timmar och kostade 2000 kronor utan den nya sadeln. En ganska bra investering i sig själv för att kanske hålla sig skadefri tycker jag!! 🙂

På minussidan skulle jag dock säga att jag inte en enda gång fick frågan ”hur det kändes” vilket man självklart får vara tuff och säga ifrån själv om det inte känns bra. Men ibland när någon annan vet ”mer” så är det svårt att tycka för mycket och jag tycker ändå att den egna känslan är viktig.

När jag trampade hem kände jag att min aero-position kanske var lite väl tuff. Jag låg väldigt djupt och vet inte hur bekväm jag är med det. Självklart kan det bero på ovana så jag ska provcykla den nya ställningen noggrannare redan nu i helgen och förhoppningsvis så känns det bra:) 

I annat fall så kommer jag nog trots allt höja tillbaka styret något. Mer vindmotstånd eller inte, jag känner inte att jag cyklar på den nivån där det är avgörande och för mig är det viktigast att känna mig bekväm:)

Är det fler som har gjort bike-fit på sina cyklar? Har ni bara positiva upplevelser?:)

/Elina

1 reaktion på ”Bikefit

  1. Att man känner sig bekväm i positionen är ju minst lika viktigt som att vara aero (kanske det allra viktigaste?), annars står man ju inte ut med att sitta och pusha i 18 mil!? Så det var konstigt att de inte alls frågade det. Hoppas det funkar bra för dig iallafall 🙂 Och visst är det mycket roligare när man sitter som det är tänkt att man ska på cykeln!!

Kommentarer inaktiverade.