Har testat MTB-O !

Hej alla cykelälskare!

Jag tillbringar lite  semester i Leksand nu efter att kuskat ner till Frankrike i bil fram och tillbaka . Skönt att ta det lite lugnt hemma och hinna smälta alla intryck från resan.

När vi frågade på FB vad som fanns önskemål om att vi bloggare skulle skriva om var det någon som önskade just ett reportage om MTB -O. Jag hoppas att du läser nu? Alla i vår familj kan orientera även om det bara är en som är aktiv nu. Jag har verkligen försökt att lära mig, men har fullt göra i de lättaste klasserna. Det är ju kul med orientering att du kan hitta en klass hur gammal eller långsam du än är,naturligtvis om du är snabb också såklart.

Har tänkt prova detta ganska länge ,har ett kartställ att sätta på styret som min Johan använt några gånger men som mest legat i källaren och skräpat annars. Nu fick det komma på rätt plats.
Tog även med mig Johan som sprungit orientering sedan han var liten. Bra med lite stöd och hjälp med kart passningen. Ja man måste ju vrida kartan så att den stämmer med verkligheten ,att norr på kartan är norr i verkligheten.Är även bra att kunna lite om hur stigar och vägar ser ut på kartan. Höjdkurvor kan ju också vara intressant när man väljer vilken väg som är snabbaste vägen. Mycket i den här orienteringen handlar just om att välja den snabbaste vägen. För mig som är ovan att cykla i skogen är det ofta att välja en lättcyklad väg. Det är väldigt bra att försöka memorera vägen till nästa kontroll och att ta sikte på något som syns bra som hyggen och kraftledningar. Banan som jag cyklade hade 13 kontroller och var ca.14km fågelvägen .(alla orienteringsbanor räknas  så det kan vara bra att veta då det blir längre i verkligheten. Vi hade ca1mil till där banan startade och hem igen och det var ju bra att kunna värma upp lite innan.Det är ju en stor fördel att vara teknisk och bra på vändningar då man inte får gå ifrån cykeln till kontrollen. Vår bana består av snitslar så vi behöver inte stämpla på riktigt. Jag tyckte det var riktigt roligt även om jag knappt cyklat i skogen alls i år så kännde mig väldigt ringrostig . Ska försöka komma ut med cykeln i skogen flera gånger.Johan var ganska nöjd med mig tror jag. Tycker att alla som gillar att cykla i skogen ska testa MTB -O . Många klubbar har prova på tillfällen och vill man prova själv kan man få kartor av din lokala orienteringsklubb.

Ut i skogen med er så ses vi snart!

2 reaktioner på ”Har testat MTB-O !

  1. Wow va spännande. Det ska jag testa någongång! Var har man kompassen, också fäst på styret?

    1. Freida du måste helt klart testa. Jag hade ingen kompass ,men har på cykeldator. Behövde inte använda kompassen, men så var området lite känt och jag visste att det var älven om jag kom för långt västerut och en stor väg i öster. Ofta är det inte så svår orientering utan mera frågan om vilket vägval som är snabbast.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *