Cykla i klunga – Del 1

2012 stod jag på samlingsplasten för vår klubb och skulle testa det här med klungkörning för första gången. I vanlig ordning hade jag bestämt mig för att det inte var min grej men jag hade lovat min man att ge det ett försök. Efter flera besök på toan strax innan start så körde vi iväg. Hade säkert 100 tankar i huvudet som snurrade – var jag svagast, skulle jag orka, alla andra är säkert starkare, alla andra har säkert kört mycket längre än mig, tänk om jag ramlar när vi ska stanna, tänk om, tänk om och tänk om…

När vi väl kom tillbaka efter rundan och jag fick frågan om vad jag tyckte så fick jag faktiskt erkänna att det var lite kul ändå. Känslan att köra tillsammans och känslan av att det var väldigt mycket lättare än att köra själv, var helt ny och ganska så trevlig. Idag 6år senare så är det jag som står och håller i Intropassen och introducerar nya cyklister till fenomenet att cykla i klunga.

Så, vad är det nu man ska prata om när man ska förklara hur det är att köra i klunga? Många gånger börjar man prata om tecken och visst, det är såklart viktigt. De flesta klubbar kör med samma eller ganska lika tecken och signaler men jag tycker inte att det är viktigast att börja i den änden. Jag brukar starta med att prata om känslan och att hitta känslan som cyklist och känslan av var jag befinner mig i klungan och hur det jag gör påverkar resten av gruppen. Man behöver vara lyhörd och förstå att när man kör i klunga så kör man tillsammans. Om den som ligger längst fram bromsar så kommer den bakom också att behöva bromsa, den bakom och den bakom också osv. Igen, hur påverkas klungan av det jag gör?

Det gäller att slappna av och bara hänga med, att cykla mycket och vara öppen för feedback. Det bästa är att starta med att köra i en van grupp, då är det lättare att komma in i det och då har man den absolut bästa chansen att lära. Man kan alltid lära och alltid bli bättre! Jag får ibland frågan om mitt mål och jag brukar svara att mitt mål är inte ett visst lopp eller en tävling utan mitt mål är alltid att bli bättre cyklist. Att bli en bättre och starkare cyklist och kan jag hjälpa någon på vägen så är det guldkanten för mig som cyklist, det är det som driver mig som ledare.

Är man nyfiken att testa på att köra i klunga – testa! 

Nästa inlägg om att köra i klunga kommer att handla mer om hur man ska köra, vad man ska tänka på osv. Har ni frågor, funderingar eller tips på vad ni vill läsa mer om får ni gärna kommentera inlägget.

 

Kör så det ryker så hörs och ses vi snart igen!

emma

 

1 reaktion på ”Cykla i klunga – Del 1

  1. Jättekul läsning Emma, det är lite läskigt för oss ensamvargar att hänga med en klubb och cykla i klunga. Jag blir väldigt inspirerad av ditt inlägg ?

Kommentarer inaktiverade.