Mys-MTB i Jurabergen

Då är ännu ett häftigt äventyr till ända och upplevelsekontot en strapats rikare!

I torsdags vid lunch samlades vi, 13 förväntansfulla cyklister, utanför Ibis hotell i staden Delémont i Schweiz. Framför oss hade vi då 4 dagsetapper på 4-6 mil. En eldsjäl hade satt ihop hela äventyret och roddat med precis allt – tack Lenny ?

Etapp 1 tog oss till St Ursanne och den mysigaste hotellvärdinnan jag någonsin träffat! Hotellet hade bara 7 rum så vi tog hela stället i besittning. Den gästvänliga värdinnan bjöd oss på afterbike öl och -vin, nötter och grissini på trappan utanför hotellet när vi kom fram. Hon ordnade fram vattenslang så vi kunde tvätta cyklarna och fixade så de kunde stå säkert över natten. Middagen på kvällen var magiskt god! Hungriga cyklister är förvisso tacksamma matgäster men oavsett var maten jättegod. Inte minst tobleronemoussen vi fick till efterrätt! Vägarna som tog oss hit var mestadels skogsvägar med grus och rullsten i olika dimensioner. Väldigt lättcyklat uppför som utför ? I utförslöporna fanns det många ställen som bjöd in till hopp och där var vi några som lattjade loss!

Hotellet vi bodde på i St Ursanne heter Demi Lune, ni ser terrassen till vänster i bilden. Schysst utsikt!

Etapp 2 blev det mer singletrack. Lurig sådan! Det hade ösregnat under natten och blivit väldigt lerigt. Sån där lera som bara bygger på och bygger på så att däcken tillslut inte har något grepp alls – ja ni vet säkert precis vad jag menar! Detta i kombination med att försöka cykla över blöta rötter och såphala kalkstenar – på skrå dessutom – SVÅRT! Jag är lite lagom blå här och där efter att jag och cykeln dansade på olika håll ? Dagen bjöd också på en lång klättring på asfalt, närkontakt med kossor och lite mys utför.

Denna natt sov vi i sovsal på vandrarhem och käkade ostfondue till kvällsmat. Första gången jag smakade det. Jag hade funderat på det under dagen och hade lite svårt att få ihop hur fanken ostbitarna skulle stanna kvar på gaffeln när man stack ner den i oljan… men det var visst inte alls så det gick till! Det var ju smält ost som man dippade bröd, potatis och äpple i. Jätteskoj att prova! Udda! Men förmodligen inget jag äter igen.

Etapp 3 slingrade sig 60km genom många fina betesmarker med hästar, kor och getter. Jättemysigt! De flesta av djuren har bjällror runt halsen och när man kommer nära märker man att det är rättså högt ljud i dom där. Hoppas inte att det är för dem som ljudet av naglar mot svarta tavlan är för oss… Inget av djuren visade någon direkt nyfikenhet, de var nog väldigt vana vid att ha folk rännandes runt benen. Jag som har lite koskräck upptäckte att jag nog skulle ha fördel av att förlägga min intervallträning i kohagar fortsättningsvis. Jag är grymt snabb och stark när jag vill komma förbi dem ?

Vi stannade i en pytteliten by med 3 hus och 1 café och fick ljuvligt gott kaffe. Sedan bjöds vi på risotto till lunch av en kompis till ett par  i vårt gäng. Storkok i trädgården – underbart!

I slutet på etappen möttes vi av ett stort kryss över skylten på mountainbikeleden vi följde så vi valde att ta sista klättringen på asfalt. Den tog oss upp till Vue des alpes och namnet var verkligen passande, vi hade fantastisk utsikt över Neuchâtelsjön och alperna. Mysigt vandrarhem där vi fick krypa in i ett rum för oss själva, Brian ❤️ och jag. Vi käkade rösti med svampsås till kvällsmat och dök i bingen innan 22. Man blir trött av bergsluft, höjdmeter och alla vackra intryck!

Etapp 4 tog oss till slutmålet – Neuchâtel. Vi gjorde några avstickare från mountainbikeleden, som mestadels var grusväg, och cyklade nerför på vandringslederna. Wihooo vad skoj det var! Skönt flow och bara lite småknixigt. Tur man har öronen vid såna tillfällen, annars hade leendet bara fortsatt snurra runt huvudet!

Väl framme samlade vi ihop oss, käkade och så var vi några som plumsade i sjön också. Tack, kram och hejdå, och så begav sig alla till olika tåg, flyg och bilar.

Riktigt mysig och social cykling med ett härligt gäng! Det är lyx att uppleva världen från en cykelsadel med likasinnade☀️