Cykeltrainer

Hösten närmar sig med stormsteg och snart är det dags att plocka fram sin trainer igen. Kanske är det några nya cyklister där ute som vill ha lite mer info om hur en trainer fungerar och varför det kan vara en bra investering om man gillar att cykla.

En cykeltrainer är alltså en ställning som man sätter fast cykelns bakhjul i, detta gör att man kan cykla på sin landsvägscykel inomhus. Framhjulet vilar i ett framhjulsstöd. Ett bra tips är att också investera i ett trainerdäck till bakhjulet. Det är ett hårdare däck som klarar värmen bättre än det vanliga däcket som annars kan bli slitet. Det låter dessutom mindre med ett trainerdäck.

Det finns många olika varianter på trainers, det är bra att läsa på lite innan man köper en. Vissa går att koppla ihop med datorn eller en app i telefonen för att automatiskt ändra motstånd och på vissa får man ändra motståndet manuellt. Så det är viktigt att veta innan hur avancerad man vill att den ska vara. Det finns många olika appar och program man kan använda för att få inspiration till olika pass.

Fördelen med en trainer hemma är att man fortsätter hålla igång mängdträningen även under vintern. Då blir cyklingen så mycket roligare när våren kommer. Jag tycker också att det är skönt att sitta på min egen cykel med mina inställningar istället för på en spinningcykel. Man kan träna alla typer av pass på en trainer, både intervaller och längre distanspass. Många tittar på en film samtidigt för att fördriva tiden…

Annat som kan vara bra att ha är en matta under cykeln för att skydda golvet från svett och dämpa ljudet. Men det beror ju lite på hur man bor och vart man kan placera sin cykel. En fläkt kan också vara skönt, jag kan garantera att det blir svettigt. Själv har jag placerat min trainer i källaren i vår tvättstuga så jag behöver inte tänka så mycket på varken golvet eller att jag stör någon granne men jag vet att vissa som bor i lägenhet har fått ställa ut trainern på balkongen 🙂

Lycka till med inomhusträningen!!

//Frieda