FTP?

Om man är ny inom cykelvärlden så kan man stöta på många ord som man inte har en aning om vad det betyder. FTP var ett sådant ord för mig när jag vara ny. Kanske är det någon mer där ute som läser att alla gör FTP-test och undrar vad det kan vara bra för. Jag är absolut ingen expert på ämnet men jag har ändå försökt mig på att förklara på ett enkelt sätt vad FTP är för något och varför det kan vara bra att veta sitt FTP-värde.

FTP står för Functional Threshold Power det är utifrån den som man vet hur hårt man skall köra under olika delar av träningspasset. FTP är tänkt att vara det maximala effektvärde som man kan hålla i snitt under 60min. Ibland benäms FTP som tröskelvärdet eller mjölksyratröskeln. Anstränger man sig över den här ”tröskeln” kommer musklerna att samla på sig mjölksyra som kroppen inte kan göra sig av med utan att sänka farten.

Detta är ett bra värde för att veta hur vältränad man är och hur man ska lägga upp sin träning för att bli bättre och starkare. Det är enklare att dela in träningspassen i olika zoner när man har ett värde att gå efter.

För att ta reda på sin FTP så gör man ett FTP-test. För att slippa cykla så fort man kan i 60min så har man gjort om testet till en kortare variant. Vanligast tror jag är ett test som är 20min. Det lättaste är att göra testet på en testcykel eller trainer men det går säkert att göra utomhus också om man hittar en väg där man aldrig behöver bromsa in..

Om du har en trainer och ett betalt abonnemang på tex Zwift eller Trainerroad så finns det färdiga program för FTP-test då är det bara att följa instruktionerna så får man sitt värde direkt efter testet. Ska man räkna ut det själv så är det lite krångligare men det finns bra information med tydliga instruktioner om man söker på google efter FTP-test på cykel.

Det är alltså ett bra värde att ha för att kunna utveckla sin träning på cykeln. Jag ska snart göra ett nytt test och drar gärna på det så länge jag kan. FTP-test ÄR och ska vara väldigt jobbigt!

Lycka till!

//Frieda