Enkelt test av styrka över tid

I mitten av augusti tog jag kontakt med min fd. tränare och bad honom om hjälp med en träningsplan för att komma i form till loppen i Australien. Upplägget har varit 3 veckors med intervaller och distans och ca 15timmar per vecka, följt av en veckas aktiv återhämtning o.s.v. För min del har det funkat jättebra – det är både skönt och lite tufft att ha någon som noterar varenda liten intervall, jämför och analyserar och återkopplar. Det är skönt på så sätt att det motiverar – det finns en del pass jag antagligen hade skippat om jag inte vetat att Brad kommer kika på hur det gick. Det är tufft när man tycker att man kör på och borde få bättre resultat men inte får det.

Eftersom intervallerna är liknande varje vecka är det enkelt att jämföra förändringar över tid men hur kan man se (faktiska och inte bara inbillade) förändringar om man inte är som jag och gillar att variera och kanske inte alls köra intervaller?

Varje måndag har Brad lagt in ett test som tar mindre än 20 minuter att genomföra. Du behöver cykeln på en trainer, pulsklocka och effektmätare. Ingen uppvärmning. Testet är indelat i fyra block och du mäter puls och effekt:

  • Block 1 – 6min @ 60% av pulsmax (i mitt fall 111, vilket är pulsen jag försöker hålla som genomsnitt under blocket. Försök att hålla pulsen +/-2 när du kommit till den, jag tycker att det är lite svårt och får ofta upp pulsen lite för högt och under detta blocket men genomsnittet är 111 eller därikring varje vecka)
  • Block 2 – 6min @ 80% av pulsmax (146)
  • Block 3 – 3min @ 90% av pulsmax (164)
  • Block 4 – 3min stilla då pulsen går ner

Med pulsen samma i varje block är det alltså effekten du jämför över tid. För min del funkar det jättebra. Det ger ett slags kvitto på att formen blir bättre och kan vara kul att ha som utgångspunkt. Se dock till att göra testet ett par gånger (dock inte samma dag ?), som allting, första gången är inte utslagsgivande och vissa gånger krånglar tekniken…

Glöm inte att ha en liten handduk och en snygg vattenflaska med dryck i nära till hands 🙂

Lycka till!