Australien vecka två – Tour of Tasmania

 

I onsdags flög jag tillsammans med Erin och Emily från Veris Racing till Launceston på Tasmanien för att köra Tour of Tasmania. Kath är därifrån och fanns redan på plats, liksom herrlaget som körde fler etapper och startade loppen redan på onsdagen.

Loppen för damerna började i fredags och bestod av två landsvägslopp och ett kriterium. Tour of Tasmania var de sista etapploppen i Australiens National Road Series och hade för rykte att vara de tuffaste, vilket visade sig på startfältet – bara sju damlag fanns representerade med 3-6 deltagare per lag + några individuella cyklister.

 

Den första etappen startade ”platt” och de första 60km var ganska lättkörda. De sista 13km däremot var uppför, jätteuppför. Jag kände mig ganska stark under de första 55km och mitt ”jobb” var att köra aggressivt tidigt. Eftersom jag inte tränat berg och är lite för tung körde vi för Erin och Kath.

Den andra etappen var bland de tuffare jag kört. Även den var lite drygt 70km men bestod av 1,500m i stigning. De tidiga klättringarna sög och efter lite drygt 50km när det var en stigning på 18% tappade jag gruppen. Efter det var det en lång och svängning utförsbacke som jag bävat för. Jag körde ner med en grupp om fem andra innan det var dags för nästa backe som började på 18% och var superbrant de nästa 4km. Efter det var den ”bara” 7-8% innan motvinden och slutetappen mot mål.

Etapp tre var ett kriterium, vilket gick på en platt, snabb bana i Devonport. Vi körde 20 varv och efter halvvägs var det en krasch precis framför mig, tyvärr kom Emily ner och tvingades avsluta. Själv höll jag mig med gruppen, dock i urusel position men slutade på samma tid som segrarinnan.

Det var otroligt inspirerande att köra lopp med några av Australiens bästa cyklister och se hur starka de är, helgen gick för fort och nu är jag redan tillbaka i Perth.