Sälen

En liten semester är också en semester . Och så välbehövlig så här sent på året och mitt i all julhets. Jag älskar jul och vinter så jag måste verkligen behärska mig för att inte pynta och städa och fixa för mycket . I takt med att barnen blivit äldre har jag skalat ner julbestyren mera och mera för att kunna njuta mera.  Men allt går inte att ta bort och mitt arbete som förskollärare gör att december blir lite extra hektisk så ett avbrott med en helg i en stuga kom väldigt lägligt. 

Efter en mycket grå höst med mycket mörker är det helt underbart med snö och sol och äntligen kunde jag göra premiär på skidorna. Både klassiskt och skate som jag började åka förra året. Jag är inte en person som bara köper skidor och vips kan jag åka ! Jag måste nöta en del för att lära mig nya saker. Jag tycker ändå att jag började få in lite teknik ,men nu i helgen kändes det stappligt  så jag hoppas att det lossnar igen efter lite mera åkning. 

Sedan lyckades jag ta fel skidor till fel spår ,så när det var fina spår hade jag  skate skidor och när det inte fanns spår hade jag lyckats ta klassiska skidor ! Så typiskt mig! Men det var inte frågan om att nöta mil och några högintensiv pass utan mera komma i gång . Sedan vet ju alla som åkt skidor att det är helt oundvikligt att inte få sjuk träningsvärk i jumskarna de första passen , hur lugnt man än åker!

Även om Sälen är en av de största vinter turistorterna i Sverige så är det rätt uppenbart att alla krafter läggs på att göra backarna fina , speciellt så här års! Så att förvänta sig fina räls  och pistade skate spår kan man nog glömma. Vi åkte vid Lindvallen, Tandådalen (kalven) ,högfjället och Hemfjällstappen . Tycker nog att spåret vid Hemfjällstappen var bäst som en stugförening fixade , fast skyltningen var inte helt lätt att förstå sig på. Jag kom in på ett skoterspår som inte var helt lätt att varken åka eller att vända på men det ordnade upp sig. Fick en naturupplevelse i alla fall.

KDet positiva med Sälen är ju att det finns allt , ja vi var till det stora badet Experium och gick på saunaworld där det bjuds på fyra olika bastu.  Tropiskt eller Isregn? Vilken dusch låter bäst ? Eller gå i fotbad med iskallt på en sida och hett på andra för att stimulera blodcirkulationen ? Det var helt klart ettt avslappnande besök och jag kunde bocka av att prova någonting nytt den här veckan också !

En helt ny värld öppnar sig här. Kan förstå varför så många fastnar i den här träningen.

Fast jag nu smugit  igång skidåkningen som vinterträning ,fortsätter jag träna lite på gym med olika pass . Jag kommer nog att göra några trainerpass också i jul när det händer mycket är det väldigt tidseffektivt.   Jag har även provat att Swifta i veckan!  Ja det var också någonting nytt för mig som vanliga fall kör gammal trainer eller rulle. Gjorde som vanligt ett misstag och var för ivrig att komma igång så klickade på lättaste nivån så hela passet  blinkade “ reduce power “ , men andra gången fick jag till ett bra träningspass . Kanske har jag fel men det är mycket lättare att hålla höga watt här än i mitt FTP test program ? Vad tycker ni proffs-Swiftare ? Förstår hur lätt det är att fastna för det här ! När de cyklar om din avatar ökarwatten automatiskt. Så är det när man är en inbiten  ”hjulsugare” bara. Nu är den smarta trainern tillbakalämnad till min snälla cykelvän så nu är det “old school “ trainer som gäller om nu inte tomten förbarmar sig över mig ?  Tomten säger också – stressa inte jag fixar allt ! God jul på er!

 Lite skum belysning och hög musik i lurarna när jag kör på trainern !