Maria – stigcyklisten

Mitt första blogginlägg någonsin kommer att handla om vem jag är och vad cykling är för mig men också varför jag har valt att blogga.

Tvåbarnsmorsa med ett spännande men hyfsat krävande jobb som strategisk inköpare på Volvo Cars. Fru och husägare med allt det innebär, tomten är ”finpraktisk” med mycket altan och stenläggning för man vill ju ha tid över till cykling!

Cykeln har alltid varit en frihet och ett sätt att få kickar, ta sig snabbt till kompisar eller tävla om vem som flyger längst när man kör över en stenkant. Man blev äldre och det var inte längre lika ok att ha uppskrapade knän och vara lortig. Killar, smink och hästar tog över och jag trodde jag var vuxen..

Men i slutet av 90 talet blev det för mycket häst, min pappa som hade fått betala hästkalaset i alla år var nöjd när hästen såldes och jag köpte jag min första MTB. Mamma hade alltid sett hästsporten som smutsig, dyr och farlig – ingen av dem förstod nog riktigt att det finns olika typer av cykling. 

MTB är stort och man kan cykla allt från grusvägsrally till byggda hopp på en MTB (även om cyklarna ser helt olika ut). Jag cyklar främst teknisk stigcykling, gärna utför sk Enduro. Någon gång för kanske sisådär 8 år sedan blev jag också av en händelse landsvägscyklist. En älgmamma skrämde skiten ur mig under en av mina MTB rundor, den hade två kalvar och gjorde ett jämfota hopp mot mig på stigen där jag kom cyklande. Hade aldrig tittat åt en landsvägscykel tidigare men jag tror inte det tog mer än någon vecka så hade jag skaffat tighta cykelkläder och min första racer. Några år senare hade jag gått med i HCK (Hisingens Cykelklubb) och cyklat Vätternrundan. Tack älgen!

För att få mitt ganska tidspressade schema att gå ihop så försöker jag förena nytta med nöje genom att tex cykla till jobbet. Det finns en del utmaningar med det också som jag kommer återkomma till i ett senare inlägg.

Cykling är förutom njutning, adrenalinkickar och träning också ett sätt att umgås, inspireras och inspirera andra. Jag är också ambassadör för TREK, jag kör guidade turer varannan tisdag i Änggårdsbergen, Göteborg där det blir en hel del tekniktips och övningar. Eventen heter Tjejernas kväll på stigen och alla tjejer är välkomna! Jag är också med och håller lite kurser i MTB teknik för Kraftbolaget vilket är superkul och utvecklande. Jag kommer skriva mer om guidning och att hålla kurser. Förberedelser, vad man behöver tänka på och ha med sig. Som guide och instruktör får man också en hel del frågor om utrustning, vad man ska ha för cykel osv. Ska berätta mer om det. På återseende!