CX VM Bogense – del 1 Men U23 & Dam Elit

Ni som följer oss på instagram har sett mina bilder från Bogense – Danmark där jag har varit i helgen för att titta på Cyclocross VM. Vilken upplevelse och vad dom kan köra på en cykel… jag är mäkta imponerad.
Jag har fått se dom allra största och bästa inom cyclocross, både på dam och herr sidan. Det bästa med cykel är att man faktiskt kommer så nära, dom är ju typ 1.5 meter ifrån dig när dom kommer och swichar förbi, det bästa med CX är att dom kör flera varv på samma bana så man har chans att se dom många gånger innan det är målgång. Det knepigast är att dom inte har sina ”vanliga” kläder på sig, utan nationskläderna.. så alla ser lite samma ut. Det är på hjälmen, på cykeln och på stilen som man får identifiera vem det är. Kan va lite knepigt när det går fort också..

Ska säga några ord om banan också, 2.6 km lång.. går precis utmed havet. Någon av tjejerna sa innan start att den va intressant, jodå.. den innerhåller nog tillräckligt för att bli trött. Riktigt snabba partier, springbackar, skråkörning, hopp hinder och en hel del kringel i krocka. Där va flera byggda broar så lite powerbackar. Jag skulle inte säga att det var lerbad men den var sådär lerig uppepå så det blir halt i varje kurva. Givetvis lite mera lera på ngra ställen, det blir ju så med automatik när alla kör på samma ställe hela tiden. Utan att själv ha kört skulle jag säga att det var en snabb och krävande bana. Men det ser ju så lätt ut när dom som kan kör.. dvs inte jag, det hade nog mest varit en syn som ingen velat se *haha*

Det första vi kollade på var Men U23, jag ska ärlig säga att jag har inte superkoll på dessa killar. Men det var precis lika spännade ändå.. man skriker och klappar när dom kommer iaf. Killen som vann U23 heter Tom Pidcock (GBR). Han gjorde ett ryck som han utökade till 20 sekunder som höll hela vägen in i mål. Han hade en väldigt hängiven supporter som stod vid oss.
Sverige hade två killar till start Emil Lindgren och Jonatan Östlund. Båda killarna körde bra, men det är tufft motstånd.

1a Tom Pidcock (GBR)
2a Eli Iserbyt (BEL)
3a Antoine Kopecky (FRA)

Nästa ut va Dam Elit, här har jag lite bättre koll då jag har följt WC i CX en del under säsongen. Men jag kan långt ifrån vilka alla är. Men några har jag ju snappat upp. Jag visste att här skulle det bli en riktig kamp om pallplatserna. I Dam Elit klassen är det alltid jämt och där finns flera som kan ha sin superbästa dag och vinna. Jag nämner några namn här som jag trodde på förhand att det skulle stå mellan, dom två första har jag bäst koll på.

Jag skulle säga att den som är klart största inom damcykling är Marianne Vos, som har vunnit CX VM 7 gånger.. det ni. Här är en cyklist av rang som har otaliga VM/EM/OS medaljer i mer eller mindre alla cykeldisipliner.
Allra största respekt till henne.
Hon var min favorit på förhand.. att jag fick stå 1.5 meter från henne och få ta ett kort. Sjukt.. gamla tanten blev ju lite starstruck.

Dena andra tjejen jag trodde kunde ta det är Sanne Cant, som vunnit CX VM 1 gång och är regerande världsmästarinna 2018.. so far.. hatten av! Även Sanne har ett gäng med EM/VM medaljer. Sanne har inte riktigt fått till det under säsongen, men är tydligen bäst när det gäller.

Lucinda Brand, som är en lite nyare bekanskap för mig i CX världen, men hon verkligen har utmanat hela säsongen och stått på pallen vid flera tillfällen under säsongen.

Denise Betsema, som jag inte alls har ngn som helst koll på. Hon har också har varit med och utmanat hela säsongen. Tagit flera pallplatser i världscupen denna säsongen. Hon har vunnit VM i Dam U23. 2018/2019 var hennes första år som senior.

Annemarie Worst, hon är också ny för mig. Jag vet nu att hon har vunnit VM i Dam U23. Så där en som kan det här med Cross. Hon är regerande Europa Mästarinna.

En liten outsider som har alla kvaliteter för att vara med och slåss om pallen är: Jolanda Neff, dom flesta kanske känner igen henne från MTB världen där hon är en stor inspiration och grym cyklist. Jolanda har ju som många vet också flera EM/VM/OS medaljer men i andra cykeldispliner än just cross. Hon verkar gilla cross av allt att döma på hennes sociala medier så jag tror vi kommer se mer av henne till nästa höst/vinter. Kul 🙂

Sverige försvarades av Ida Erngren som har varit på topp hela säsongen. Ida hade inte det lätt, att ställas mot världens absolut bästa damer i CX är inte en lätt uppgift, men hon körde så himla bra och tog placeringar precis hela tiden. Säger bara Go Ida!!

Damracen är ofta riktig spännande in i det sista då där är så många bra som bara kan slå till och vinna. Åh spännande va det.. minst sagt, dramatik.. det här är ju the race of the year. Ett litet misstag och man är borta.. allt kan ju hända. Teknikstrul, man vurpar eller att man inte har sin bästa dag. Det bildades ett gäng om 7 ganska fort där alla skulle kunna ta hem det och vinna.. men banan tog ut sin rätt.. helt plötsligt va dom 5. Lucinda Brand fick lucka på varv 5 och körde järnet.. Sen hörde jag att det hände nått i tekniskzon med henne på varv 6, men ni vet på upphetsad Danska så va jag inte hundra på vad det var.. men nått hände iaf (Fick kolla på UCI sändningen så jag fick se dramatiken efteråt, när mekanikern dabbade sig inne i tekniskzon och helt enkel fällde Lucinda) plötsligt fick Sanne Cant då en liten lucka som hon förvaltade väl. Både Marianne Vos, Lucinda Brand jagade bakom för att täppa igen. Men Sanne släppte inte greppet utan kunde för tredje gången försvara sin världmästartitel, hon vann med 10 sekunder före Lucinda Brand som tog silver och Marianne Vos tog bronsplatsen. Det var sjukt spännande för det var verkligen inte avgjort förrän dom kom över den sista byggda bron. Med 20 meter kvar sträckte Sanne armarna i luften. Stort grattis till henne.. hon är nu världsmästarinna för 3:e gången.. hon förvarade sin titel ytterliggare en gång..bäst när det gäller! Jag höll faktiskt Marianne Vos som segrare men som jag sa innan i Dam Elit klassen så är där flera stycken som hade kunnat ta det.
Utmed banan är det ett helt galet ljud, alla skriker, klappar och ringer i sina bjällror.. fräckt 😀 och jag kan då tänka hur det låter på en tävling som går i Holland eller Belgien som är stora Cross nationer. Man kunde följa damernas framfört på banan.. man hör när dom är på gång till där man står. Det är helt sjukt vilket ljud alltså.. Man dras helt klart med i det.. tjoho..

1a Sanne Cant (BEL)
2a Lucinda Brand (NED)
3a Marianne Vos (NED)

Prisutdelningsplatsen va väldigt liten med en stor pressläktar mitt framför prispallen, så jag såg i princip inget av prisutdelningen. Tråkigt att man som åskådare på plats inte kan se prisutdelningen utan man ser bättre på TV än i verkligheten. Men ni som såg den på TV, jag hoppas ni hörde sången till Sanne Cant 🙂 Snacka om hängivna fans.

Det var del 1.. stay tuned för del 2..

// Linda 🙂