CX VM Bogense – del 2 Herrar Elit

Söndag, sista dagen på CX VM i Bogense, tyvärr missade vi Dam U23 pga att jag hade förvirrat till tiden, men vad jag har läst och dert jag sett så var det också ett riktigt bra race. Jag håller på att kolla ikapp alla sändningar för att få ta del av festen igen. Holland dominerade prispallen och tog samtliga medaljer. Hatten av för dessa grymma tjejer, dom kör ju vanligen tillsammans med Dam Elit tjejerna så jag har lite koll på dom. Jag trodde att Ceylin Del Carmen Alvarado skulle ta det då hon varit vass hela säsongen. Men det var Inge Van der Heijden som tog det. Ida Jansson var vår svenska på plats. Tufft race för Ida som hade detta VM som ett titta och lära.

1a Inge Van der Heijden
2a Fleur Nagengast
3a Ceylin Del Carmen Alvarado

Race två och det sista på hela VM.. idag skulle Världsmästaren för Herrar Elit koras. Jag förstod på förhand att det här skulle bli ett helt galet rejs. Där det va en som mer än gärna ville försvara sin titel och en som ville ha revansch och ta tillbaka titeln. Jag pratar ju om Wout Van Aert och Mathieu Van der Poel, dom här två killarna är dom som jag först lärde mig om i Cyclocross världen, dom dominerar den här klassen och har gjort så under ganska lång tid. Men under 2018/2019 har det kommit upp ännu en kille Toon Aerts som är med och utmanar, han har lite kvar till att bli absolut topp topp.. men ändå att han är där som en lite vagel i ögat 😉 Kul då det inte blir helt dominerande och man redan innan start vet utgången. Det var mellan dom här tre jag trodde det skulle stå. Men även i detta rejset är marginalerna små och ett litet misstag kan göra att du missar pallen. Man ska inte tro att bakom dom här 3 är det tomt, där finns ett helt band av killar som är galet bra. Men skulle säga att här fanns två till killar som skulle kunna va med i striden, Lars Van de Haar och Michael Vanthourenhout kanske inte om guldmedaljen men om 2a eller 3e platsen. Dom har visat framföttena och har båda hängt på pallen under säsongen.

Precis som jag hade förväntat mig var det helt vilt direkt från start.. alltså det går så sjukt fort. Tjejerna imponerar sjukt mycket och det går verkligen undan. Men herrarna är det så galet och jag är helt klart imponerad att dom bara redar av det.. Första varvet var det full strid.. ganska snart så blev det en liten grupp som fick lucka.. inte helt oväntat var det dom killarna jag nämnde ovan. Men med 12 varv att köra så händer det ganska mycket. Halvvägs in så stod det klart att det kommer stå mellan Mathieu, Wout o Toon… det var iaf vad vi trodde. Lite längre in i loppet hade Matheiu Van de Poel skaffat sig en rätt stor lucka, det var hans styrka och teknik i skråkörning och harns kurvtagning som va det som avgjorde det idag. Men bakom blev det dramatik.. Wout Van Aert hade en lucka ner till Toon Aerts men plötsligt så va Toon Aerts där på Wouts hjul han gick om, om volymen va hög innan så blev det helt galet nu.. ett varv kvar.. Toon Aerts följd av Wout Van Aert.. då kommer misstaget det som man inte har råd med.. Toon Aerts vurpar.. Wout går förbi o där avgjordes det. Mot Matheiu Van der Poel fanns där inget att göra, han körde i en egen klass och där fanns ingen som just för dagen kunde utmana.
Sverige hade två killar på plats, David Eriksson & Henrik Jansson som ställdes mot världens bästa herrar i Cyclocross. Här snacka vi om motstånd av högsta klass.. David körde starkt hela tiden och tog placering på placering. Det såg starkt ut hela tiden. Henrik såg ut att ha en jobbigare dag men körde bra och kämpade storstilat.

1a Mathieu Van der Poel
2a Wout Van Aert
3a Toon Aerts

Förutom grabbarna på cykel så fann jag dessa två herrar som är trogna Cross-supportrar.. om du tittar på världscupen i CX via Youtube så kommer du se dom här hattarna. Det är också helt knäppt att helt plötsligt så stod dom bara där, dom som jag bara sett på TV innan. Blev lite full i skratt samtidigt.. ja.. dom finns på riktigt. Som sagt trogna CX fans..

Det var mitt äventyr i danska Bogense, det är alltid speciellt att vara på ett cykelevent där dom allra bästa i sin disciplin är. Det man bara vanligtvis ser på TV får man se med helt egna ögon. Att få se världens bästa på väldigt nära håll är speciellt.. jag personligen uppskattar det så mycket. Det ger om inget att väldigt mycket energi och motivation.

Nu får vi återgå till verkligheten och dom vanliga svettselfisarna ;-)…
// Linda 🙂