Topptur till Toreskyrkja med mina cykelvänner

Äventyrslusten – viljan att vara utomhus och upptäcka nya platser på olika sätt tillsammans med likasinnade är drivkraften bakom mina äventyr. Ett äventyr kan vara litet eller stort och allt däremellan men det är upplevelsen jag vill åt och söker.

Det handlar också mycket om att ta tillfället i akt och det gjorde vi under vår vecka i Gaustablikk. Mina cykelvänner Janne, Lasse och Calle kom upp till Gaustablikk någon dag innan vi (min familj och jag) skulle åka hem så vi visste att vi skulle ha någon dag tillsammans för att hitta på något roligt.

Alla fem är äventyrslystna som hittade varandra genom cyklingen, vi hade sedan tidigare topptursutrustning (skidor med randonne eller topptursbindning och stighudar) så det var mer eller mindre bara att bestämma vilken lämplig topp vi ska bestiga där vi sedan kan få skön åkning nerför. Janne har tidigare gjort någon bestigning i området och föreslog Toreskyrkja, 1364 möh. – så det blev det.

Stighudar på och till topps bar det av! Fantastiskt hur lätt (fast ändå jobbigt) och snabbt det gick att ta sig upp för fjället. Väl uppe fick vi en fantastisk vy åt andra sidan berget ner i nästa dalgång. Bakom oss skymtade pisterna i Gaustablikks alpinanläggning.

Efter en stunds njutning var det dags att ta sig ner igen. Stighudar av och neråt det bar! Inte helt enkelt skidföre då det bildats skare på snön som var lagom mjuk så man sjönk genom ibland.

Jag gjorde någon vurpa när jag körde över någon stor bumling och landade i en snöhög men den roligaste flygturen med landning gjordes ändå av Calle Tur det gick bra, det är ju inte helt riskfritt med offpist åkning.

Helt enkelt en fantastiskt härlig eftermiddag i goda vänners lag.

Så hur lärde jag känna mina äventyrskompisar? Genom MTB-cykling som Lasse dragit igång genom jobbet. Vi insåg snabbt att vi var några likasinnade som stack ut oavsett väder, vi var liksom alltid lika på och ville hitta kul stigar och andra roliga platser att cykla på tillsammans. Och så har det fortsatt och många roliga äventyr ska vi ut på tillsammans.

Hur hittar man äventyr då? Och hur ska man våga ta sig ut på nya spännande saker? Hur börjar man? Jag skulle säga att man börjar på sin nivå och höjer den allteftersom. Oftast blir man inspirerad av något man läser om eller ser någon annan göra. Läs på, gör efterforskningar eller ta med en vän som har erfarenhet. Det finns också många bra guideföretag och ordnade turer inom de mesta äventyrsfalanger. Men det bästa sättet att komma ut är att hitta likasinnade vänner, precis som jag har gjort. Då drar man varandra, kommer på nya ställen och utmaningar att uppleva tillsammans!