Cykellingo.. Mountainbike

När man börjar med det är med cykel så får man höra och läsa så många förkortningar och ord.. det bara snurrar i huvudet.
Så jag tänkte bena ut några av begreppen här.. så när du nästa gång hör någon snacka cykel.. så är man i alla fall lite mera med på banan. Tror vi kan skriva både ett, två och tre inlägg om det här. Men vi måste ju börja någonstans. Så vi startar i skogen, så ser vi var vi hamnar.. när allt är över.

Okidoki, here we go..

Mountainbike eller MTB
Det är egentligen det övergripande ordet för att cykla i terräng, men som många redan vet så innefattar mountainbike så mycket mer än bara att cykla lite i skogen. Det finns flera olika discipliner inom mountainbike så vi tar och gräver lite i det också.

XCO – Cross Country Olympic
Jaha, vad är nu det då? Det är den disciplinen som Jenny Rissveds tog ett Olympiskt Guld i vid OS i Rio. Det är det här vi kör när vi kör i tex Västgöta Cupen.
I denna disciplin startar man klassvis och kör ett förutbestämt antal varv på en rundbana som är ca 4-6 km. Tekniska svårigheter i form av stenkistor, hopp, dropp, m.m. förekommer. Banan utformas önskvärt som en treklöver där cyklisterna kan ses vid flertalet tillfällen.

XCE – Cross Country Elimination
Här har vi ju grenen som en av våra cykeltjejer är helgrym på Ella Holmegård.
Men vad är XCE? Tänk skidsprint.. fast på en cykel.. samma upplägg.
Sprinten fungerar likadant som längdskidåkarnas variant, med den skillnaden att cyklisterna startar 4 och 4 i heaten istället för 6 st varje heat som på skidåkning. De 2 första går vidare till nästa heat. Banorna mäter mellan 500 till 1000 m.

XCR – Cross Country Relay
Staffett helt enkelt 🙂 (Visst är det skönt när nått är lätt för en gångs skull)
Laget består av fyra cyklister i olika klasser, samtliga kör ett banvarv var så fort man bara kan.

Dom tre översta här är dom som man kör på MTB SM. Där man utser en Svensk Mästare i samtliga klasser på SM. Samma 3 discipliner kör man på MTB VM.

Stafett – Ring of Fire – Vallåsen

Nu går vi vidare i lingot..

XCM – Cross Country Maraton
Okej..jag är med *yaij* man cyklar lång. Tänk långa rundan på Bockstensturen eller Cykelvasan.. det är ett XCM.
Långlopp, en form som passar de flesta cyklister, från nybörjare till elit. Masstart där man kör en lång bana på ca 60-120 km. Lättare tekniskt än XCO men med större inslag av taktik.

Över den här spången har alla som kör i Fäders spår passerat…

Som att det inte va nog så finns det ytterligare några som kan vara bra att veta. Man ser dessa oftast på etapp lopp, alltså där man kör flera dagar i sträck och det är den totala tiden eller placeringen som ger den slutgiltiga placeringen.
Borlänge Tour är ett Etapplopp som går över 3 dagar där man har både XCT, XCO och XCC. Oh nej.. nu kom det nya förkortningar.. gah!!

XCT – Cross Country Tempo
Etappen avgörs på en tempobana med snabbåkta spår i skogen som varvas med singletrack, en del tekniska partier förekommer. Oftast är banan utan större höjdskillnader så att man få till den där tempo känslan.

XCC – Cross Country Criterium
Etappen går på snabba stigar, kan innehålla kortare stigningar och vissa tekniska inslag. Varvet kan var något mer tekniskt än XCO. Varvet är också kortare än ett XCO varv. Så kort, hårt och relativt tekniskt.
Denna variant av cykling har man haft som ett inslag i Världscupen i MTB under 2018, om man vill se vad det är för något.

Ett andra ord som du kan stöta på är Prolog. Vad är nu det då??
Prolog – ett kort lopp med individuell start som XCT

Nu kommer vi in på delarna som är ännu mera specifika.. där man inte kan åka på sin vanliga MTB utan här är det specialgrejor som krävs. Cyklarna ser annorlunda ut jämnfört med en ”vanlig” MTB.

DHI – Down Hill Individual (I vanligt tal brukar det bara va DH – Down Hill)
Okej.. tror jag är med åka nerför fort..
Vill du se något otroligt spektakulärt med svårigheter som du inte trodde gick att ta sig nerför till fots? Då ska du kolla cyklingens svar på störtlopp. Individuell start. Snabbast tid nerför berget vinner. Tävlingstid internationellt 2-5 min.
(Inom DH finns det även masstarter då kallat DHM, dock ganska ovanligt)
En downhill hoj har massvis med slaglängd på gaffeln och på bakdämparen för att kunna ta sig ner på det mest spektakulära viset. Vill ni kolla vad det här handlar om sök på tjejen som verkligen kan det här:
Rachel Atherton (flerfaldig världmästarinna)

END – Enduro
Här ska du tänka rallytävling & enduromotorcykel i ett.
Banorna är en lite snällare downhill-bana och transportsträckor mellan mål och nästa start. Typ samma upplägg som på en rallytävling. Tiden mäts bara på special- eller downhillsträckorna och summeras sedan efter att man avverkat ca 5 sträckor. Snabbast tid vinner.
Enduron har på senare år växt ordentligt i storlek. Cykeln ser vid första anblick ut som en MTB men på en enduro hoj har man mera slaglängd på gaffeln och större slaglängd på dämparen bak. Allt för att att man ska kunna ta sig ner i stökig och bökig terräng.

Det här hoppet finns i Trysil på Trysil Bike Arena

4X – Four Cross)
Tänk er skicross fast på cykel. Maxpuls för både cyklist och åskådare. Ett kvalåk som seedar åkarna, och sedan möts de 4 och 4 tills en segrare har utkristalliserats. Banan tar mellan 30 till 60 sekunder. Här går det undan.

Nu har vi en disciplin kvar, Trail.. om det andra är våghalsigt och fartfyllt är detta cykelprecision på högsta nivå.

Trial är en spännande och spektakulär cykelgren, där de viktigaste faktorerna är stabilitet och kontroll av cykeln i extrema situationer. 
Utmaningen i trial är att ta sig över grupperade sektioner utan att sätta foten i marken eller med någon del av cykeln (med undantag av hjulen) vidröra marken eftersom detta medför straff. Efter att ha genomfört sektionerna, är det den cyklist som har minst antal straffpoäng som förklaras som vinnare. De vanligaste hjulstorlekarna som används inom sporten är 20 och 26 tum.
Här har vi en tjej som är topp 3 i världen, kolla på henne Nadine Kåmark. Jag kan säga att har ni chansen gå och kolla på det här, gör det! Här snackar vi om att ha kontroll på sin cykel. En trailcykel ser också helt annorlunda ut jämnfört med en MTB.

Hoppas det här är början på att hänga med i cykellingot.. snart är du inne i det.. du kommer bli master på det här med tiden.
Vill man se lite spektakulära race av det jag pratar om ovan kan ni följa världscupen i flera av disciplinerna ovan via Redbull TV eller via UCIs egen youtube kanal. Keep biking!!

// Linda 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *