Cykellingo.. Landsväg – Cyclocross

Vi drar av ett lingo till.. så är vi alla på banan inför kommande säsong 😉
Vi har varit inne i skogen och brötat runt så tar vi oss ut på landsvägen. Till vinden i håret och solen i ögonen.. hemlängtan och medvind.

LVG – landsväg, man kör helt enkelt på asfalt, kullersten eller liknande. Tro det eller ej men vissa lopp kan till och med gå på lite lättare grusväg.. Även här så har man lite olika discipliner som man kan tävla i. Det som dom flesta tänker på när man säger landsvägscykel är ju smala däck och bockstyre 😉
Okidoki.. då åker vi..

Linjelopp – Linjeloppen har gemensam start och ordningen vid passeringen av mållinjen ger resultatet. Linjelopp inbjuder till mycket taktik och lagkörning för att spara krafter till avgörande moment. Man kör antingen på en längre varvbana eller ett långt varv på en bana. Längden på banan avgörs av din ålder. Här cyklar man på en linjecykel.. dvs det dom flesta känner igen som en landsvägscykel, smala däck och bockstyre.

Tempolopp – Tempolopp har individuell start. Man startar med ett visst tidsintervall för att i kamp mot klockan tillryggalägga en sträcka som är kortare än vid linjelopp. Den cyklist/lag som vid målgång förbrukat minst tid blir vinnare. Tiden mäts i tiondelar av en sekund. Tempolopp körs individuellt, i par eller lag, där fler lagmedlemmar hjälps åt i loppet. Här har man en cykel som är byggd att framföras fort fort rakt fram och så har man struthjälm *hihi*.. nä hjälmen hjälper till för att få till så bra aerodynamik man bara kan.

Individuellt Tempo – Individuell start.
Partempo – Man tävlar i par om 2, individuell start per par.
Lagtempo – Här tävlar man i lag om 6. Individuell start för laget. Alla 6 måste med i mål men man räknar bara 4.. så man kan offra sig för laget här. I lagtempo har man en lagledare som styr hur laget ska ta sig framåt på snabbaste vis. Detta är också en sånhär grej att får du chansen att se.. gör det. Man förstår inte hur fort ett lagtempo går…galet helt enkelt.

Ett stort etapplopp som dom flesta känner till är ju Tour de France här kör man i princip alla ovan discipliner, utom partempo.

Men vi rullar vidare..

Stafett – Vid stafett kör tre lagmedlemmar varsin delsträcka av varierande längd. Man är3 stycken i sitt lag som kör en runda. Snabbast.

GP – Grand Prix, några har kanske hört det som criterium – jajamen då är du helt rätt på det.
Nu tänker många vänta här.. GP?? Men är inte det hästsport.. jo det finns där med och tom i Motor sport. Men vi håller oss till cykel här…
Gemensam start. Tävlingarna körs oftast på en kortare varvbana på runt 1-3 km ett visst antal varv eller som en tidsbaserad tävlingstid.
Det här är verkligen en fartfylld gren där man får ha vassa armbågar 😉 Ett lopp man kan följa är Vättern GP.
(Jag som inte är någon landsvägscyklist av rang tycker detta är roligt att köra, man kör ju på snitslad bana, kan vara det.. så brukar försöka köra när tillfälle ges. Det passar att köra även om du är MTB cyklist.. man har nytta av sina MTB skills, faktiskt.. tro det eller ej).

Under SM i landsväg kör man Linjelopp, individuellt tempo.
Partempo (körs endast på masters SM och stafett (körs endast på U-SM).

Vi tar genvägen i leran över till CX
CX – cyclocross
I cykelcross tävlar man på cyklar som mest liknar landsvägscyklar men med lite grövre däck, växlar och bromsar. Det är gemensam start och banorna innehåller moment där man måste springa med cykeln tex i trappor eller uppför en brant backe. Det finns alltid ett hopphinder på en CX bana.. den kan man ta sig över antingen på cykeln eller så lyfter man cykeln över.

Tävlingarna genomförs på varvbanor där varvtiden är mellan fem och tio minuter. Underlaget kan variera kraftigt. Lera, gräs, grus, sand, stig och asfalt är alla naturliga underlag i cykelcross och arenor för träning och tävling finns i princip överallt.

Cyclocross är en ”vintersport” säsongen pågår mellan oktober fram till februari.

Slut på lingot för denna gången.. Keep biking!!
// Linda 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *