Klungans Teckenspråk

Cykelsäsongen med att cykla i klunga börjar satt men säkert träda fram. Är man inte van att cykla i klunga kan det vara lämpligt att veta lite grundläggande och enkla regler så man kan undvika olycka.

*Varning= Något händer längre fram i klungan, eller det är något som händer i trafiken. Att varna innan händelsen.

*Stopp= Det bromsas längre fram i klungan. Det är något oväntat som händer och man måste stanna. Kan vara en korsning som man måste stanna i och vill informera om att stanna är omedelbart.

*Sakta ner= Man närmar sig tex en korsning, vägkors eller annan orsak att man måste sakta ner. I detta fall börjar man man detta tecken för att sedan visa STOPPtecknet.

*Väj= En varning som betyder att det kan vara tex en vägrefug, annan klunga man skall förbi, trafikant vid vägkanten. Ett hinder man skall om.

*Hinder= En tappad flaska på vägen, ett väghål, eller annat föremål som ligger på vägen som man inte vill att någon cyklar på.

*Rondell/cirkulationsplats (ej med på bild)= När man närmar sig en rondell/cirkulationsplats så tar man upp handen och cirkulerar runt huvudet kan man säga. En varning jag använt mycket i klunga när jag cyklat i samhällen.

*Ropa BIL= När det kommer en bil

Sen är det mycket sunt förnuft. Att lita på varandra. HA KOLL på varandra. Vad händer framför. Prata. Ropa en gång extra, är det hål i vägen, kommer det en bil. Visa tydliga tecken. Det blir så mycket roliga utan olyckor.

Ta det fint i trafiken kompisar <3

Denna bilden är så bra tycker jag. Den är lånad från cykla.se

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *