Guidade turer – gemenskap och ett bra sätt att vidga sina vyer

I Göteborg har vi flera cykelbutiker som anordnar gratis guidade turer. Ett fantastiskt bra tillfälle att lära känna fler likasinnade och få en guidning runt om i cykelmeckat Göteborg. Det finns så otroligt många stigar och bästa sättet att upptäcka är att följa med någon som kan området. Många gånger har jag gett mig iväg i någon ny spännande skog, på en till synes helt episk stig som plötsligt tar slut eller ändrar karaktär till icke cykelbar. Push bike är ju motion det med men allra roligast är det ju när man får cykla och inte bara tvingas bära cykel.

Så här såg det ut i somras när jag skulle hitta en stig från appen Trailforks.

I lördags följde jag med Sportson Järnbrotts guidade tur ”BBQ & Mountainbike” i Sandsjöbacka naturreservat. Vi som känner till Göteborg och cykelområden vet att Göteborgs stigar kan vara väldigt leriga och Sandsjöbacka är känt för sina smaskigt leriga stigar med hala rötter, två underbara ingredienser som gör det tekniska ännu mer tekniskt varför de också kallade turen avancerad.

Turen gick över flowiga stigar, steniga nedfarter och hala spänger. Härlig vy över ljungheden från toppen där vi passade på att hämta andan för att sedan cykla ner i leran igen.

Ljungheden (som vackrast när ljungen blommar under sensommaren) Foto: Karin Axelsson

Nästan tre timmar cykling som avslutades med cykelsnack och hamburgare (som Sportson bjöd på).

Hamburgerhäng och cykelsnack efter turen. Foto: Karin Axelsson

Vi var runt 40 deltagare på turen varav fyra tjejer. Sedan jag själv började guida turer för Trek har jag sett att det finns ett stort behov av just tjejturer, jag säger bara till er alla tjejer – häng med, vi har superkul när vi är ute tillsammans.

Om man vill ge sig ut på nya stigar på egen hand kan jag rekommendera appen Trailforks (gratis) där man kan se stigar och svårighetsgrad. För att få inspiration att cykla på nya ställen kan jag tipsa om Calazoz guideböcker, Mountainbike kring Göteborg mfl. som beskriver turförslag.  

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *