Press och Prestationsångest

Hejsan!

Det var ett tag sen, förra veckan var jag nere i Holland för att få en liten paus från vardagen och det ”normala”. När jag kom hem gjorde jag test på Aktivtus som var väldigt positiva, så det är kul!!

Nu när säsongen närmar sig så närmar sig också racen vilken gör att även folks förväntningar byggs upp. Det gör även mina egna på mig själv under varje träningspass. Det är ju nu jag ska börja åka fort!

Men det är ju tyvärr inte bara en uppåt kurva och snabba lätta ben nu innan säsong. Utan det kommer dippar, dagar med blytunga ben, dagar när jag knappt orkar byta om. Dom dagarna tycker jag är jobbiga, framför allt mentalt. Anledningen är att det skapar en inre stress och press hos mig. Gör jag något fel? Håller jag på att bli sjuk? Tränar vi fel? Kommer jag göra bort mig? Kommer folk runt mig bli besvikna nu?

Alla dessa tankar snurrar i mitt huvud dessa dagar, tankar som jag skapat själv och som egentligen bara får mig att känna mig ännu långsammare. Men hur gör man då? För att undvika press från andra men även framför allt från sig själv.

Jag jobbar mycket med en mental coach, där vi tränar på att ändra mitt tankesätt från resultat tänk (alltså utvärdera mina prestationer efter resultat) till att istället tänka utifrån min egen prestation. Anledningen till det är att min egen prestation kan jag påverka, resultatet går inte att påverka.

När jag började tänka såhär framför allt i tävlingssituationer så blir min nervositet mindre och jag hanterar min egen press. Pressen från andra är svårare att påverka eftersom man inte kan styra vad andra säger till dig. Men inom familjen så pratar vi inga resultat för att ”tänka” bort pressen som eventuellt finns runt omkring.

Hur jag har kommit runt detta är att inte prata med någon utomstående när jag är i min tävlingsbubbla, men det blir en svår situation då man alltid vill vara trevlig mot alla.

Men det kommer ju dagar när jag flyger fram och känner mig odödlig, det är ju egentligen dem flesta dagar. Dom dagarna har jag lättare att tänka rätt, då tänker jag egentligen ingenting. Det är dom dagarna man ska hålla kvar i minnet.

Detta var lite av mina tankar, hoppas ni har det bra därute i vår solen och att träningen rullar på!

// @ella.holmegard