Träna cykel inne!

Visst är det bäst utomhus, frisk luft och dagsljus.

Men i bland kan det vara bra att ha möjligheten att träna inne, hemma . Helt oslagbart om du tex inte har barnvakt eller väldigt begränsat med tid. Att slippa ge sig ut i de sämsta väder är ju också bra, det är ju inte bara på vintern det blir kallt och blött. Det finns ju massor av sätt att träna cykelspecifikt hemma men vad ska du satsa på.

Jag har provat flera olika som jag tänker dela med mig av. Du kanske inte tycker lika för det här är mina åsikter. Kanske kan det ändå hjälpa dig att få en liten inblick.

För många år sedan köpte jag en motionscykel som jag tränade en del på hemma, men så roligt var det inte. Man sitter inte så bra på dom ,sadlarna är superstora vilket är lika med ont i baken och skavsår. Upplevde också att motståndet inte gick att förändra så mycket. Inte så bra köp om man vill träna cykellikt. Min svärmor har den nu och till henne passar den bra.

Lite old school , men effektivt!

Många som cyklat länge kör monark, som är det enda sättet att lida sig till god form. Detta har aldrig lockat mig. Men onekligen är många starka efter en vinter med denna.

Här är min första trainer tracx satori , köpt begagnad med alla tillbehör.

Mitt nästa köp var en begagnad trainer som killen som sålde den hade använt två gånger. Det var så tråkigt tyckte han! Det var en enkel trainer, inte smart. Jag var så nöjd med mitt köp. Jag fick med trainerdäck som inte slits så fort som ett vanligt. Däcket är lite hårt och stelt att få på de första gångerna. En snabbkoppling som passade trainern var också med samt en film där man cyklar uppe i Pyrenéerna. Oj vad fort man cyklar! Motståndet har 8 olika tyngder men 8 orkar jag inte bryta runt pedalerna i så där finns motstånd. Jag hade också en äldre cykel som jag kunde ha i trainern hela tiden vilket gjorde att jag slapp byta däck och snabbkoppling hela tiden. Mycket svett har droppat ner på den mattan.

En sommar testade jag att cykla på rulle. Ja, ni vet tre rullar i en ram och det ser ut som det är jätte svårt. Men å andra sidan ses en liten tjej på nätet cykla på en medan hon kastar en basketboll i korgen, och hoppa hopprep! Hur svårt kan det vara? Jag tycker nog att starta är svårt, sedan är det som att cykla… Ett tips är att ha en kant att hålla sig i när man startar och stiger av. Jag brukar vara vid diskbänken i tvättstugan. Man kommer ju upp en bit så det är inte bara att sätta ned foten. Har ju förstått att många läsare gillar när jag skriver om misslyckanden så då drar vi detta! Jag köpte rullen och eftersom jag gjort detta förr var jag lite nonchalant första gången ställde rullen mitt i rummet med en stol bredvid. Hoppade upp på cykeln och slant, tog tag i stolen som välte och jag med. En salig röra av trasig stol, cykel och jag med blodigt ben, aj! Men skam den som ger sig tänkte jag och hämtade en kylklamp till benet och ett stort plåster. Så fick till lite cykelträning. Såret blev en långvarig historia, eftersom det blev infekterat. Borde ha sytts med 6 stygn sa läkaren när jag kom in med svullet, varigt och rött ben någon vecka efter. Lite jobbigt att berätta den här episoden för icke cyklister. Som minne har jag fortfarande ärret efter såret kvar. Men fördelen med rullen är att du kan sätta cykeln direkt på, ingen förberedelse krävs. Du blir också bra på kadens och att cykla rakt!

Jag har gjort ett FTP test och trainern ses i bakgrunden, elite drivo .

Nu har jag köpt en egen direkt driven trainer som inte är den dyraste modellen men jag upplever inte att den har någon sämre funktion. Jag ser fram emot många timmar bra träning på den.

Mitt nya vapen i inneträningen , elite direto !?

I höstas kom jag på att jag skulle söka till ett cykelteam, Skoda cykling team. Där får 15 amatörer chansen att känna på hur det är att träna som proffs med coacher och utrustning. Vår cykeltjej Natalie Nyberg ska vara med i år och har bloggat lite om det här på sidan om ni vill veta mera. Hur som helst var en av frågorna i ansökan om vilket FTP watt du gör. Jag som inte tränat med watt alls förut blev nu tvungen att testa, så jag fick låna en direktdriven trainer av en snäll kompis som fortfarande tränade ute. Hade trainer i två veckor så jag testade lite olika träningsplattformar, bla Zwift som jag hört så mycket om. En sån här trainer använder man sin cykel utan bakhjulet, man har en kassett på trainern istället. Trainern jag lånade var en elite drivo och jag gillade den verkligen. Den är elites dyrare modell. Känslan var verkligen mera cykel lik. En helt ny erfarenhet att cykla med watt, mycket intressant.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *