Hur tränar man tekniska partier och endurosträckor?

När någon frågar mig vilken cykling jag tycker är roligast så är svaret enkelt, teknisk stigcykling och enduro. Jag älskar fart och utmaningar MEN jag vill inte krascha och slå mig! I detta inlägg kommer jag dela med mig av mina bästa tips på hur ni kan träna för att bli bättre cyklister i svårare terräng.

Teknisk stigcykling innebär just stigar med lite mer teknisk karaktär, med hinder och svårigheter. MTB enduro kan man kort förklara som teknisk stigcykling snabbt och mestadels nerför. Man cyklar upp och pustar lite för att sedan köra allt vad man kan ner.

På toppen av Lackarebäck innan det är dags att ge allt nerför. Annars har man en fin vy men det är det ingen som bryr sig om när fokus snart flyttas till stig med hala rötter och hällar.

Först vill jag säga att det är viktigt att träna på sin egen nivå och efter sin förmåga för att inte utsätta sig för onödiga risker men samtidigt behöver man utmana sig för att bli bättre.

Här följer mina bästa tips

När du kommer till ett tekniskt parti på stigen:

* stanna, kliv av cykeln och titta på det som är svårt och hur du skulle kunna cykla där, vilken linje är bäst?

* om du inte klarar det – gå tillbaka en bit och försök igen

* är du rädd att du ska välta åt något håll eller tippa bakåt – be en eller två vänner stå på sidan och ta emot eller eventuellt skjuta på om du ska upp över något

* cykla med lite duktigare cyklister, det är väldigt utvecklande. Du kan be dem visa hur de gör och ibland kan det vara skönt att köra precis bakom över ett svårt ställe för att köra på precis samma ställe och på samma sätt

* ta hjälp av en instruktör, det är både roligt och nyttigt. De kan lägga upp träning och övningar på rätt nivå, titta på din teknik samt ge dig feedback. Jag har tränat en del för olika instruktörer och jag har alltid lärt mig något nytt och kommit längre i min cykling. Han eller hon kan också filma dig så du ser och förstår vad du gör rätt och fel. Ibland tror man att man gör rätt men när man ser sig själv filmad kan man gå igenom tekniken långsamt och upptäcka eventuella brister.

* ta med någon eller tala om var du är och ha alltid med telefon. Det finns också appar som kan visa var du är.

* Youtube är en bra källa för att hitta teknikövningar och inspiration

*träna kurvtagning, bromsteknik, brant upp och ner, hopp och dropp, balansövningar och att lyfta framhjulet. Det finns mycket mer att träna på men detta är en bra början.

Fantastiskt kul att vara ett gäng som som cyklar tillsammans på olika ställen.

En sak är säker, cyklar man MTB så kommer man förr eller senare trilla och ju mer man utmanar sig desto större är risken. Jovisst jag åker över styret och kör omkull ibland, för mig är det helt enkelt en del av sporten och därför använder jag skydd. I nästa inlägg kommer jag gå igenom vilka skydd jag använder, vilka jag tycker är viktigast och hur man tar hand om dem.

Kör hårt och utmana er lagom!