Prestationsångest under träning

Ett viktigt men ett känsligt ämne för många..

Prestationsångest kommer inte bara på tävlingar utan kan även visa sig på vanliga träningspass. Även när du sitter själv hemma och cyklar. Som det gjorde igår för mig. 

Igår var det zon3 pyramid + motorik på schemat. Ett enkel pass egentligen, 80 minuter och ingen mjölksyra. Men ibland kan det bli psykiskt jobbigt. Startade passet och körde 21 minuter. Hann med uppvärmingen och en intervall. Kollar på pulsen och den blir högre och högre, watten går åt motsatt håll. 

Blev besviken över mig själv vilken hög puls jag fick mot watten. 

Då uppstod tankarna ”Varför gör du det här? Du blir inte bättre” ”Du kommer aldrig klara av att cykla vätternrundan med skoda”. 

Går av cykel och bryta ihop för att komma igen. ”Kör du inte klart passet kommer du aldrig bli bättre.” Var enda tanken, bestämde mig för att fullfölja. 

Startade om passet från början och slutförde. Besviken över watten blev så låg, och pulsen för hög. Men ändå glad att jag vann över psyket och fullföljde.

Under passet kan man inte rå för sina tanker. Men tänker man efter så är anledningen ganska självklar. Vart sjuk 1 och halv vecka med feber, och jobbade nästan 60h förra vecka. Och hade sista proven för att kunna bli klar med studierna. Klart kroppen blir sliten och man kan inte alltid vara på toppform. Och sen beror även pulsen på vad man äter och dricker och sover. Hade inte ätit den stabilaste frukosten heller. Lätt att va efterklok. Och man får aldrig glömma det viktigaste. Träningen skall vara rolig, inte ångestfylld. 

Idag var det kort distanspass på schemat, 2,5h ute på MTBn i Norge med -6 grader och snö. Lugnt och fint pass utan ångest som var kul att köra. Fin miljö Norge, rekommenderas att cykla här!

Watten har flertal gånger orsak ångest, det är ett jättebra sätt att träna. Pulsen varierar men watten är den samma varje dag, pulsen kan beror på vad du äter och dricker, det gör inte watten. Men flertal gånger har jag fått ångest över watten och då bytt ut landsvägscykel mot MTBn. För på mtbn har jag ingen wattmätare, så MTB blir alltid mindre ångest fyllt. 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *