Vilka skydd ska man ha?

Först vill jag passa på att säga, man är aldrig så sugen på att cykla som när man inte kan cykla! En förkylning har satt stopp för tränandet och längtan ut i skogen bara växer. Jag ska ta med mig den känslan till de tillfällen när orken och lusten tryter – tänka att jag ska vara glad att jag kan träna!

Förra veckan delade jag med mig av mina bästa tips för hur man kan utveckla sig tekniskt som stigcyklist. Det är superkul att klara nya svårigheter men med utmaningarna kommer också risken att trilla och det är mer en fråga om när än om och det är därför jag alltid använder skydd.  

Förutom att de ska skydda så ska de inte begränsa rörligheten. De måste sitta på plats samtidigt som de inte får klämma eller skava. Skydd ska också gå att tvätta för de blir både svettiga och leriga. Vilka man ska ha beror ju självklart också på vilken typ av cykling man utövar.  

Jag använder följande skydd:

*Hjälm – alltid, det viktigaste skyddet och måste därför sitta bra och provas ut (helst med MIPS – rotationsskydd), på vintern har jag en hjälm som är lite större så jag får plats med en tunn mössa under. Bra med ett spänne bak som reglerar storlek så du kan dra åt så den sitter perfekt. Jag har Go Pro fäste på några hjälmar – viktigt att detta fäste går av eller sitter så det trillar av om du slår i något (på Bontrager hjälmen sitter fästet med magnet = säkert och enkelt att ta av). Tänk på att hjälmen ska bytas om den fått sig en smäll. Ska du delta på Endurotävlingar så krävs full face hjälm (med hakskydd).

*Handskar med långa fingrar – alltid, oftast tar du i med händerna när du faller

*Knäskydd – alltid vid den typen av cykling jag utövar

Längst upp till vänster skyddar stor del av benet men är klumpiga, längst ner till höger är lite för mjuka och jag kan slå igenom dem. Favoriterna är längst ner till vänster – rejält med skydd där det behövs och tunnt tyg så man har bra rörlighet.

*Ryggskydd – alltid (antingen dom på bilden eller ryggsäck med integrerad ryggplatta)

Västen sitter bäst. Skydd i ryggsäcken är bra när man ändå cyklar med rygga för att få med sig lite saker. Väst och ryggsäck utan skydd blir enligt mig för mycket och varmt.

*Armbågsskydd – oftast men är det riktigt varmt eller lite enklare stigar så skippar jag dessa

Favoriterna längst upp till vänster – ingen kardborre och hyfsat tunna.

*Solglasögon/glasögon – vid behov för att skydda mot grenar, lera och sol. Bör vara lätta och sitta bra så de inte glider ner (vissa sportglasögon har gummi i skalmarna så de sitter bättre).

Jag använder aldrig höftskydd och axelskydd, jag har inte heller någon bröstplatta. Det blir helt enkelt för tungt och varmt.

Se till så du köper cykelkläder som rymmer skydd, alltför ofta är cykelkläder för tjejer tighta. Det är också bra om shortsen är lite längre så du slipper en glipa.

Tjockare skyddar oftast bättre än tunnare men brukar också bli mer otympliga och varma så det är en avvägningsfråga.

Jag är inte så förtjust i kardborreknäppen på armbågsskydd, jag har flera ulltröjor och det är inte så kul när kardborren fastnar i ullen och gör hål i tröjan. Det gäller även handskar men det är bara att konstatera att det finns väldigt få cykelhandskar på marknaden utan kardborre. Inte lika känsligt med kardborre på knäskydd eftersom shortsen inte är lika känsliga.

Hur gör man rent sina skydd?

Jag hänger alltid upp mina skydd på tork efter användning, när de torkat borstar jag bort leran. När de börjar bli för smutsiga tvättar jag dem i maskin i 30 grader på ett skonsamt program med sporttvättmedel eller en skvätt ättika (häll ca 2-3 msk ättika i tvättmedelsfacket tillsammans med tvättmedel). Nej kläderna luktar inte ättika efter tvätt, jag har testat. Tvättandet sliter på materialen som kan försämras så jag tvättar så sällan som möjligt. Vissa skydd ska enligt tvättråd inte tvättas vilket enligt mig är helt tokigt för man vill inte ha ett skydd några år som aldrig tvättats. Alla mina skydd åker in i maskinen.

Det viktigaste är att du använder dina skydd så välj med omsorg och prova. Böj på ben och armar som du gör när du cyklar. Se till så hjälmen passar på ditt huvud och dra åt hakremmen (ser lite nu och då att folk har dem löst hängande).

Nej jag har inte alltid varit så ”skyddad”, dels har jag lärt mig den hårda vägen men jag har också insett när cyklingen blivit svårare att riskerna är större.

Ha det gott så länge och kör hårt!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *