Att ordna sitt liv på ett annat sätt- ekonomi, tid och träning

Många i det här forumet känner säkert igen sig när jag säger att det ibland kan vara svårt att få ihop livet. Det är väl en ständig kamp för många att få till det där träningspasset eller den där lite nyttigare måltiden för att det går fortare med makaroner med något halvfabrikat till. Barnen äter ju ändå inget annat än mat som är gjort av mjöl, och med ketchup som tillbehör.

Vi har försökt ändra på detta i vårt liv. Vi är fortfarande mitt i förändringen men tar några steg framåt hela tiden. Vi försöker ta vara på den tiden vi har på bästa sätt, och ompröva sättet vi lever på. Även om det inte alltid fungerar. Men med dessa förändringar i livet har vi fått mer luft i schemat, så att träningen och annat vi tycker är viktigt får ta mer plats. Men framför allt för att vi ska ha energin att fundera över hur vi lever livet, vad vi vill fokusera på och på vilket sätt man kan ta sig dit vi vill.

Det som bäst beskriver vad vi gjort är framför allt detta:
-sänkt utgifterna
-gått ner i arbetstid

För det första flyttade vi från storstan (Köpenhamn) till ett litet torp mitt i skogen. Detta medförde att vi i princip inte har några lån, förutom studielån, och att vår boendekostnad kanske uppgår till 20 000 kr per år. Det låter ju som en dröm för många. Men då ska man komma ihåg att vi därmed också frångått vissa bekvämligheter, som att någon plogar bort snön på vägen, att huset är välisolerat eller att det finns en vattentoalett. Sådan lyx har vi inte. Vi värmer upp vårt hus med ved, vilket för oss är gratis. Detta medför visserligen att vi får lägga ner tid på att såga, hugga och bära. Men det ser vi som träning. Med så låga boendekostnader behöver ingen av oss jobba heltid. Detta är alltså inte för att vi har världens toppjobb och tjänar massa pengar, utan för att vi aktivt sökt oss till lägre utgifter. Vilket jag tror är nyckeln till flexibilitet i livet.

Att söka sig till lägre utgifter är dock mycket ansträngande om man har ett fullspäckat schema. Man hinner inte och har inte energin till att fundera kring detta när hjulet bara snurrar. Jag tror därför att man först måste få luft i schemat, för att sedan komma på lösningar på ekonomiska problem, alltså hur man ska sänka utgifterna.

Vi har ju en stor gård, vilket kräver att vi lägger ner mycket tid på den. Men detta är vår hobby, kanske mest min mans. Vi gräver, fixar, bygger och odlar mat. Vi har ankor och snart höns. Och nu funderar vi också på att ha en sommargris som kan plöja vår mark, och säljas som ekologisk skinka i jul. Odlandet av mat sänker våra matutgifter, vilket gör att vi behöver förvärvsarbeta mindre.

Mitt arbete är relativt flexibelt och jag kan någon gång i veckan få till ett cykelpass på lunchen. Detta är det bästa jag vet. Att få ett avbrott i arbetsdagen och komma ut på cykeln. Ibland tar cyklingen längre tid än vad lunchrasten egentligen tillåter, men detta tar jag igen en annan dag i veckan. Skiner solen prioriterar jag det framför att få jobbat, på det sättet får jag lite extra energi, blir friskare och gladare. Alltså det finns ju såklart undantag när jobbet inte tillåter detta, om det är för stressigt eller så.

Eftersom vi bor mitt i skogen börjar också MTB-banan precis utanför dörren. Det är ju en fördel helt klart. Det blir aldrig några transportsträckor.

Nackdelen med att bo som vi gör är väl att transporten till jobb kan ta lite längre tid. Nu har vi haft lite tur med att hitta jobb som är relativt nära. Min man cyklar till jobbet på 20 minuter, och lämnar barnet på förskolan på vägen dit. Jag har mellan 20-40 minuter till jobbet, beroende på om jag åker bil eller tar tåg. Någon gång i veckan ser jag till att arbeta hemifrån, det är dessa dagar jag får till cyklingen på lunchen.

I somras köpte vi en lådcykel istället för en till bil. Lådcykeln med elmotor kostade oss ca 40 000 kr. Men det är ju billigare och bättre än att köpa en bil till. Och vi har hittills haft så mycket glädje av den. Barnet åker lådcykel till förskolan varje dag. Denna cykel har gjort att vår vardag fungerar på bästa möjliga sätt.

För att summera har vi förändrat sättet vi lever på genom att minska kostnader för boendet avsevärt. Detta har gjort att vi kunnat gå ner i arbetstid utan att hamna i ekonomisk kris. Vi har därmed tid att fundera ytterligare över hur vi lever, vilka val vi gör mm. Vi har sedan något år tillbaka veckohandlat mat, då slipper man ränna till affären hela tiden, och det blir mycket billigare. Vi har därför tid att lägga ner några fler minuter på att laga mat. Sällan äter vi annat än hembakt bröd eller halvfabrikat.

På gården finns också mina svärföräldrar, i sitt eget hus. Ett generationsboende minskar kostnader för sophämtning, fasta avgifter för el osv. Men den stora fördelen är ju helt klart att vi kan hjälpa och stötta varandra. På helgerna kan ofta jag och min man cykla en tur tillsammans, och lämna 2-åringen till farmor. Hur bra är inte det?

En glad tjej/mamma/partner/anställd på cykeln

Alltså, jag säger inte att det är hur enkelt som helst att göra en förändring. Och vissa bekvämligheter, som till exempel ett större badrum, eller ett inte helt så dragit golv hade ju kunnat vara skönt. Och ibland saknar jag bekvämligheten med att bo i stan. Men i stort tycker jag att det är värt att bo och leva som vi gör, mitt i naturen och i stort sätt gratis. Detta ger mer tid för det man vill hinna med i sitt liv.

Har ni några tankar kring hur livet kan levas. Vad tycker ni är viktigt att prioritera? Hör gärna av er om ni har funderingar eller frågor kring livet på landet med djur, barn, och cyklar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *