BikeFit – Kärlek till mig och min racer!

Som jag tidigare har nämnt så har jag mött på de flesta skadorna under min korta tid som ”cyklist”. Troligtvis på grund av en kass grundfysik och att jag startar för intensivt med allt jag påbörjar. Jobbar på att undvika det och jag vill minimera skaderisken så gott det går och har därför investerat i en Bikefit för min kropps skull och för att hitta den optimala sittställningen.

Cykeln ska anpassas efter min kropp så att jag ska få en så bra upplevelse som möjligt. Vid landsvägscykling så sitter man ganska statiskt med tre fasta kontaktpunkter som sadel, pedaler och styre vilket är ovant för mig. Något som jag kände av i somras. Det viktigt att cykeln är bra inställd annars är det lätt att få problem med rygg, knän osv. Jag känner lätt av att jag får ont i mina knän om jag sitter på en tex spinningcykel längre än en timme. Sittställningen påverkar såklart även kraftutvecklingen så nu räknar jag med mer kraft i pedalerna.

Jag tog med mig min racer och besökte JB Cykelsport. Vi började med att gå igenom mina förutsättningar, eventuella skador och önskemål. Jag insåg direkt att det var dags för nya cykelskor så vi började med att prova ut ett par nya skor. Jag valde att köpa mina första racerskor (som är de minst gåvänliga) och jag valde även att gå över till landsvägspedaler. De mätte sen upp hela min kropp med deras mätinstrument och alla mätvärden fördes in i ett dataprogram. Cykeln monterades i en trainer och sen var det bara att cykla. De och dataprogrammet analyserade min sittställning, hållning, rörelser osv. Jag fick även lite feedback angående min trampteknik och där finns det helt klart utvecklingspotential. Efter analysen gjordes vissa justeringar. Vissa var jag väl inte helt med på men vi hittade ett bra startläge för mig som nybörjare på landsväg.

I somras fick jag väldigt ont av min dåvarande sadel på racern så nu passade jag även på att köpa och prova ute en ny sadel. Jag hoppas så att det blev bra. Jag la verkligen tid på att verkligen hitta den bästa sadeln för mig. Viktig tid att lägga med tanke på all tid som man ska sitta på den.


Nu får jag bara vänta och se hur resultatet blev. Snart är det dags för årets första utomhustur med racern så jag får utvärdera de nya inställningarna då. Nu står cykeln kopplad till trainern så jag har svårt att utvärdera just nu. Så det blir spännande! Jag vet att jag blev rekommenderad att göra några ytterligare förändringar men jag börjar såhär och justerar kanske lite mer sen beroende på hur det känns. Jag gillar att de utgick från mig och mina förutsättningar och önskemål inte bara stirrade sig blind på mätresultaten. Det var ett trevligt och personligt bemötande.

Jag passade även på att göra en mindre Bikefit på min nya MTB så nu är det bara att börja trampa!! Cykla lugnt!!/Hanna