Vårkänslor och endurobranter i Göteborg

Våren har kommit till Göteborg och ESS (Enduro Sweden Series) träningen är i full gång!

Den första deltävlingen hålls i Göteborg, Lackarebäck helgen 27-28 april vilket också märks på antalet cyklister som övar på de olika stigarna i området.

Vi var ett av många sällskap som provåkte möjliga tävlingssträckor. Eftersom man inte får reda på vilka sträckor som kommer på tävlingen existerar en del mer eller mindre kvalificerade gissningar och resulterar i att man vill träna allt.

Om jag ska vara med? Vet inte, jag är kluven. Ena dagen vill jag absolut vara med och nästa dag vill jag inte ta den skaderisk som den typen av tävlingar innebär. Att köra ner för svårigheterna är en sak, farten som tillkommer i tävlingsmomentet är en annan. För att känna mig komfortabel vill jag ha tränat några gånger i området vilket är osäkert om jag hinner. Hur som helst ska jag bjuda på några bilder från en av branterna som visar hur långt bak och nära bakhjulet jag är när det blir riktigt brant, bara någon mm ovanför hjulet.

Ingen tvekan, jag har bestämt mig och vet vilken linje jag ska köra!
Blicken långt fram, när jag kör ut över kanten planerar jag redan kurvan som kommer efter branten
Jag har gått ut över bakhjulet med rumpan, utan att hänga i styret. Här är det viktigt att inte få sladd så hjulen måste få rulla, bromsen kommer först efter branten.
Alltid ett finger på vardera broms (även uppför). Hälarna trampar jag ner för att trycka cykeln framför mig om det skulle bli ett ryck om jag kör över något – då trycks cykeln fram och jag kan förhindra en flygtur över styret.
Fortfarande brant, jag tar ner farten med båda bromsarna före kurvan. Viktigt att vara i balans och inte hänga bakom sadeln då finns det risk att tappa fästet i framhjulet.

Nu när våren är här börjar också mina guidningar för Trek och Kraftbolagets kurser där jag är instruktör, mycket att se fram emot när cykelsäsongen äntligen är här (även om jag cyklar året runt i alla väder). Redan till helgen ska jag hålla teknikkurs i Isaberg för Kraftbolaget så nästa inlägg kommer förmodligen handla om det.

Ta hand om er och passa på att ta er ut på stigarna, våren är en härlig årstid!