Världsmästarinna och ultracyklist

Jag har den stora äran att vara i samma lag som en värsldsmästarinna. Sabine Bird är ursprungligen från Tyskland men har bott i Perth i många år. Sabine är inte bara en fantastisk lagkompis, hon är även världsmästarinna och världsrekordhållare på landsväg 24-timmar.

I skrivandets stund pågår förberedelserna för fullt för Race Across America som börjar i mitten av juni. Det är ansett det tuffaste landsvägsloppet i världen och Sabine kommer köra det för första gången i år. Hennes plan är att cykla 20 timmar per dag i 12 dagar i sträck. Under loppets gång måste deltagarna passera vissa punkter innan utsatt tid, så om hennes medelhastighet är för låg p.g.a. vind eller andra omständigheter måste hon cykla fler timmar per dag. Galet, eller hur?

Att tillägga är att hon är framstående Alzheimers-forskare. Hon har insett att de tortyrlikande förhållandena i loppet, utmattningen och sömnbristen kan ha en inverkan på hjärnan och att hon eventuellt kommer gå tillbaka till sitt första språk, tyska. För att hennes medhjälpare (två bilar som ska hjälpa till med ALLT – utrustning, mat, plan, se till att hon vilar, men inte för länge, serva hennes tre cyklar, ha koll på var hon är och ska, hennes konkurrenter etc.) inte ska få några problem kommer hon därför ha med sig en tyskspråkig kamrat.

Som ni förstår krävs mycket förberedelser och många träningstimmar för detta. Sabine cyklar upp till 40 timmar per vecka (plus jobbar heltid!) och har just kommit hem från ett lopp på östkusten som kallas Revlove24. Det var ett 24-timmarslopp där Sabine cyklade 658km, och med 7355 höjdmeter. Otroligt starkt. Hon vann loppet och vann även en resa till London för att köra Revolve24 där i september. De flesta skulle nog inte uppskatta ett sådant pris men Sabine var överlyckig 🙂

Personligen tycker jag att en träningsvecka upp emot 20 timmar är stor, att dubbla det är enormt.

Nästa helg ska Sabine och jag köra ett lokalt motionslopp som kallas 5 Dams här i Perth, det är 205km och 2500 höjdmeter. För egen del känns det rätt stort men för Sabine är det en ’helt vanlig lördag’, fast med sällskap hela tiden… Hon föreslog att vi skulle cykla till och från starten (för att få in extra 60km men där sa jag stopp.) Hoppas jag hänger med!

Facebook Comments

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *