Dalsland xc

foto @nybergsandra
Innan starten

Idag var det tävlingspremiär på Dalsland xc. Tanken detta år var att köra den långa banan på 57km. Men efter att ha haft en arbetsfri månad med bara fokus på cykel och nästan 60 timmar på cykeln, och förkylning senaste veckan så fick det bli den korta banan på 35km. 

Inte lika nervös som jag vart innan, visste någonstans att jag hade en chans till pallplats. 

Längst fram i startfållan, starten är nästan viktigast tycker jag. Hamnar man för långt bak så måste man köra om de som inte har lika bråttom, och lättare att ha starka ryggar framför sig med en gång. 

5km och allt flöt på, sedan var det dags att svänga av in mot ett skogsparti. Märkte att kedjan hördes och tänkte ”hur långt kommer jag innan den hoppar av” och just då hoppade kedjan av. Bara och stanna rätta till det. På de få sekunderna så hann jag tappa klungan och i den klungan fanns en tjej. Så nu låg jag tvåa.. Fokus på att jaga ikapp klungan. Kommer ut en kort stund på asfalt och ser att klungan spruckit upp i två delar. Tjejen ligger i första klungan. Börjar förbereda psyket på att det blir en andra plats idag. Hamnar iaf på pallen. 

Kommer in på en ny stig och tappar kedjan åter igen. Ut på asfalt igen och jaga ikapp. Kommer ikapp andra klungan, där säger ena herrn att det går vagt uppför i 300meter till. Lägger i en extra växel och tänker att jag ska ikapp dem. 

Lyckas komma ikapp, men efter en kort stund kommer vi in på stora grus stenar, och det hoppar för mycket för kedjan. Så den bestämde sig för att hoppa av ännu en gång. Bara och stanna, och sedan kämpa ikapp igen. Går åt extra mycket energi med att behöva stanna och sedan ta i ännu mer för att komma ikapp. Försökte hela tävlingen att försöka dricka var 10e minut, Maurten i vattenflaskan 80gram kolhydrater. 

Nu var det bara några kilometer kvar till mål. Började tänka att jag måste spara benen om det blir en spurt i slutet.

foto @elsawa

På något sätt på en skogsväg så kom jag ifrån den andra tjejen, tittar bakåt och ser att jag är själv, ingen i sikte. Fokus på att bara trycka, första hålla tempot hela vägen.

Nu kom hoppet tillbaka igen om att en förste placering går att få i år också. Och så blev det, 35km på 1 timme 27 minuter. 16 minuter snabbare än förra året. 3a av 84st om man räknar med herrarna. 

foto @nybergsandra
@felicia__israelsson som kom på andra plats, grymt imponerad av henne. !4 år och grymt stark. Låg långa sträckor själv och matade.


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *