Uppladdningen mot Bissen MTB är i full gång!

Har ju varit lite många Rajs Rapporter nu på sistone så tänkte bryta av med lite annat spännande.
Nu är det inte långt kvar tills jag ska köra årets första A race – BISSEN MTB. 17:e Maj smäller det, på Stora Bededagen i Danmark som är en helgdag för DK men inte för oss i SE så jag har semester 😉 Jag anmälde mig redan i December, för detta rajset ville jag inte missa. Då jag var lite filmstjärna efter förra årets race så jag bjuder på den här också. Den är textad så alla som inte förstår Skånska – Göingska också ska förstå *hahaha* sorry.. men det är så jag låter *hahaha* Kan inte glömma hur kul och hur euforisk jag var efter mål. Var ju glad flera dagar efteråt, var så glad att jag åkte trots att jag varit sjuk egentligen fram till rajset.

Här är klippet då man är filmstjärna: https://www.facebook.com/bissenMTB/videos/2185646318190304/

Kan ju berätta lite om BISSEN MTB – det är ett långlopp kan man säga men väldigt olikt det vi kallar långlopp i Sverige. Här kör man en loop som är 25 km som innehåller ca 500 hm/varv. Man kan köra ett, två eller tre varv. jag ska köra Bumsen (Nitten 25km, Bumsen 50km & Bissen 75km). Har man inte varit på Fyn – Svendborg kan jag meddela att det är allt annat än platt. Så egentligen inte ett lopp som passar mig men banan är så sjukt rolig. Den har allt som jag säger i klippet. Det är långlopp, XC race och cykelparkour i ett. Banans stjäna är galjabacken *brant, brant* (Bumsen 1 gång, Bissen 2 gånger) om jag säger såhär det är inte läge att gå där.. dvs alla som tittar på rajset hänger där. Det är rena galenskapen när man ska upp där, vilket ljud när alla skriker på dig. Helt vilt! Bjuder på några bilder från 2018.

Coachen har ju vetat om min prio sen i höstas så vi har ju förberett oss ett tag och jobbat mot detta målet. Under säsongen kan man inte har för många A race inplanerade, man kommer ju inte va på topp alla race. Men för just detta racet så har jag valt att försöka va på så mycket topp jag kan. Så denna och nästa vecka gör jag mina sista pass för att komma så förberedd jag kan inför mitt race. Mitt sikte är inställt på just det här racet och då jag kört innan så vet jag ju vad jag ställs inför och kan köra mina sista pass på platser som påminner om banan i Svendborg. Man kan säga att jag visualiserar det som ska hända. Låter kanske helt knasigt men det hjälper när man väl är där.

Men oavsett så är det nu den verkliga uppladdningen börjar. Det är ju inte bara jag som ska vara redo, LB måste ju också vara redo att ta sig ann Bissen MTB och lilla avbräcket med en knäckt ram va inte i den planen *ups* Men en ny sving är beställd och kommer förhoppningsvis nästa vecka så det är bara att byta sen kommer han vara som ny. Tur jag gillar att mecka annars hade det varit inte skoj. Men det är ju mycket man ska tänka på för att kunna prestera på topp när det gäller.

Detta är det som jag ser till att ha redo inför mina race.. så jag kan prestera mitt bästa. Tänk på att kolla 1-2 veckor innan så du har chans att hinna med att beställa nått om det skulle krisa någonstans.

  • Massage – vill ju vara stålmannen om man kan på racedagen.
  • Väder och vind – bra att veta hur vädret blir. Mer än en väderapp i mobilen *check* kollar ofta långt i förväg och följer vädret framåt.
  • Cykeln generellt – kolla över din cykel, kolla kedjan, kassetten. Kolla att flaskhållarna sitter fast. Kolla att sadeln sitter fast. Känn över hojen så att allt sitter fast. Tvätta cykeln innan race. På det sättet så ser du om något inte ser okej ut.
  • Däckval – Kör på däck du provat innan.. som med så mkt annat, inte prova nytt på racedagen. Använd rätt däck för rätt väder, allt blir så mycket lättare.
  • Meckkittet – är det uppdaterat med rätt verktyg och rätt extra grejs om olyckan skulle vara framme. Tex rätt kedjelås. Extra slangen är den hel?
  • Klädval – Finns mycket att tänka på här. Speciellt om man ska vara ute länge. Är det +25 behöver man ju inte tänka så mycket förutom att se till att man inte har för mycket på sig. Det som verkar varmt i början kan bli kallat på slutet.. allt eftersom rajset fortgår och du gör av med energi och svettas så kan du börja frysa på slutet om du inte har rätt grejor på dig. Sen vill man ju inte ha för mycket på sig.. har man för mycket på sig måste man få av det och ta med sig allt extra hela vägen in i mål helt själv. Så kläder efter väder. Sen är det ju sockar och handskar. Ta dina snyggaste/coolaste/roligaste sockar (inte svarta – gah tråkigt). Jag kör alltid med långfingrade vantar oavsett väder.. men det där får man välja helt själv.
  • Hjälm, skor och glasögon – Rätt skor till rätt cykel. Kolla att klossarna på skorna är ok och sitter fast. Kolla att hjälmen är ok och använd brillor som du är van vid. Kanske putsa glasen 😉
  • Energi under loppet – här har ju alla sin egen referens vad som funkar eller inte funkar. Själv kör jag med High5.. det har funkat fint för mig länge. Kör alltid energidricka och har gel med. Som jag sa innan.. inte prova nya grejor dagen för race. Prova innan så du vet hur du reagerar på just den sorten du tänkt köra med. Menar vem vill få risig mage halvvägs in i rajset?? Annat att tänka på är hur mycket dricka som går åt, om du ska köra med flaskor eller kör du med ryggsäck.

För mig är det viktigt att tänka igenom vad jag ska ha med och vad jag ska ha på mig osv. Ju bättre koll på läget som du har desto lugnare kommer din start i ditt rajs att bli. Har jag koll på läget, ger det både mig själv o LB chans att prestera på topp. Är allt liksom klart kan du fokusera på ditt rajs istället för att springa runt och känna dig stressad.

Så nu är det bara massa hålla tummarna som vi (jag o LB) behöver.. hoppas ni kan ställa upp med ett gäng 🙂

Som vanligt.. Keep biking!!
//Linda 🙂

Facebook Comments

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *