Cykla i grupp?

Jag brukar alltid tjata på nya cyklister att hitta en klubb att träna med. Det finns så många fördelar som helst och inte minst så blir träningen så mycket roligare.

Men för väldigt många finns en mycket hög tröskel för att komma väg och cykla med en klubb. Här i Leksand där jag bor har vår klubb fått ett rykte om sig att cykla fort och de som tränar åker flera timmar innan de vänder och de som punkterar eller inte orkar blir stående på skogen med punktering, ensamma! Oj då kanske lite överdrivet men många tänker att det är ett scenario och ett annat är att de andra får lov att vänta på mig och får ingen träning, blir hur uttråkade som helst. Så då tänker ensamcyklisten -jag kommer i form först och sedan går jag med i en klubb och tränar.

Så roligt att många nya cyklister vågar sig till träningen.😊

Det här vill vi ändra på i min klubb så vi har dragit i gång nybörjarcykling och en ”alla ska med ”grupp som är nästa steg. Vi har bara hunnit ha två gånger ännu men gensvaret har varit bra och vi har kunnat dela upp oss i mindre grupper så att det finns möjlighet att fråga om man vill. Gäller att känna att inga frågor är dumma.

Smågrupper med flera ledare så att det finns utrymme för frågor.

Några generella tips vid klungcykling .

När vi cyklar i klunga är vi en enhet. De som cyklar först tar alla beslut som fart, stanna, svänga och undvika hinder. De andra följer efter i raka led.

Undvik hastiga rörelser som acceleration och inbromsningar. Allt görs smygande för att alla ska hinna med och inget blir ryckigt. Planering alltså.

Håll blicken långt fram för att kunna förutse vad som är på gång. Kan vara lätt som ny att slänga enblick på växlarna eller hjulet framför.

Din främsta uppgift i klungan är att göra cyklingen så behaglig som möjligt för den som cyklar bakom. Ingen vill ta luckor och sedan bromsa in igen.

Bra att lära sig tecken men rösten fungerar också om du är osäker på att släppa styret. Säkerheten först. Du behöver bara varna för det som är farligt.

Ha alltid ett uppmuntrande ord till dina kompisar. Lite peppande göra underverk för orken.

Har fått lite tips på att man kan ha fika efteråt, så att man lär känna varandra bättre. Tänker styra upp det när vädret är fint så vi kan sitta i trädgården.

Vad skulle du tycka var bra att veta när du var nybörjare?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *