Mina bästa tips för er som har barn och vill träna

Mycket cykling blir det och det är inte alltid lätt att få tiden att räcka till. Det finns smarta sätt att slå två flugor i en smäll som att träna till och från jobbet, cykla eller springa. Har man barn så är det toppen om det går få med dem i träningen också. 

Igår cyklade vi till Lilla Varholmen där vi tog färjan till Björkö

Vi har en Thule vagn som införskaffades när Juliette var ett par månader gammal. Jag och en kompis var föräldralediga och bestämde oss för att göra En svensk klassiker för att komma i form efter graviditeten. Jag insåg med en gång att om det projektet ska lira så måste jag ordna så Juliette kan vara med på en del av träningspassen, det var då vi köpte vagnen.

Barnvagnspromenaderna blev joggingturer, först korta jogginslag under promenaderna sedan blev det löprundor.

Vi skaffade skid-kitet till vagnen och jag tog med mig Juliette till Hindås utanför Göteborg där jag fick träna längdåkning. När jag väl åkte Öppet spår var backarna inget problem (såg i skidforumen på nätet att många oroade sig för just backarna), jag hade ju tränat backar både upp och ner med vagn bakom mig. Faktum är att en stor del av Klassikerträningen (löpningen och skidåkningen) gjordes med Juliette i Thulevagnen.

Juliette (för några år sedan) i vagnen när skidkitet är på, Ninen är såklart med!

Jag ska inte säga att det alltid är underbart att träna med småbarn, det kräver planering samt både plan A och B. Nedan följer mina bästa tips:

*träningsprogram som du kan utföra hemma när barnet sover (jag körde Olga Rönnbergs komma igång program). Funkar bra när man vill komma igång eller som komplement.

*joggingvagn med fjädring, vi skaffade både skid och cykelkit till den – bästa investeringen!

*ryggsäck/bärstol så man kan gå ut och vandra med barn på ryggen (bra när de tröttnat sitta i vagn)

*gymkort på en anläggning där de har barnpassning (min dotter är helförtjust i Mini Sats och att få pyssla där)

*träning när barnen sover, ibland behöver man sova själv men ibland är det ett supertillfälle. Landsvägscyklingen är kanon på helgmorgnar innan bilarna kommer ut på vägarna!

*vi paddlar kajak så vi skaffade en dubbelkajak med stor lucka i mitten där man kan sätta ett barn

*påhängscykel – senaste prylen för att vidga våra vyer, funkar innan de lärt sig cykla eller när de inte kommit så långt i sin cykling

*likasinnade träningskompisar i samma sits, hjälpas åt och dra ut varandra på barnvagnsrundor, gymmet och lopp

*support från din bästa hälft eller kanske mormor, morfar, farmor och farfar. Ibland känns det jobbigt att fråga men jag har kommit över den puckeln och ser nyttan för alla

*det stora barnet kan hjälpa till med det mindre, i mitt fall skiljer det 11 år mellan stor och liten, perfekt om man vill ut på ett kortare pass

Vättlefjäll i dubbelkajaken

Vissa av tipsen kostar en del pengar, vagnen är mitt hetaste tips men också det dyraste. Kolla in begagnatmarknaden, sätt en annonsbevakning på Blocket.

Ha det gott så länge!