Kattegattleden 40 mil i cykelsadeln

Visst är det underbart med sommar, äntligen röda dagar i kalendern så man kan ta långhelg och mini semestra!

Sommaren är bäst i Sverige (eller möjligtvis i vårt grannland Norge om man vågar skriva så) och jag skulle vilja uppleva den svenska sommaren från cykelsadeln. Bikepacking känns som min grej även om jag aldrig testat det. Jag menar jag har ju en hel del friluftsliv på mitt CV som fjällvandring , kajakpaddling, turskidåkning osv men jag har aldrig kombinerat det med cykling – mitt största intresse.

Vet inte varifrån jag fick idén men jag vill cykla genom Sverige, uppleva vårt avlånga land på cykeln och bo i tält. Bäst att börja lite lagom så jag bestämde mig för Kattegattleden, en cykelled mellan Göteborg och Helsingborg, boendet skulle vara i lite bekvämt på hotell eller vandrarhem. Daniel, min man och dottern Juliette följde med men som följebil.

Dag 1 Torslanda till Varberg

Årets hittills varmaste dag startar jag min resa tidig morgon hemma i Torslanda

På självaste nationaldagen var det dags, första etappen hemifrån Torslanda till Falkenberg – ca 15 mil. Mestadels cykelbanor, asfalt och lite grusväg och tur hade jag med vädret för det var strålande solsken och 30 grader. Allt går som smort… tills jag får punka, bryter av en av två däckavtagare, klämmer min reservslang… punka på den med! Tur jag har familjen i följebil som ska möta mig i Varberg men som nu får styra om kosan till Frillesås för att plocka upp mig som inte har någon mer slang. Bara konstatera att jag varit för ivrig i min viktoptimering.

Skönt att komma ut på landet

Jag blir hämtad när jag har ca 4 mil kvar av den utsatta dagsetappen, nationaldag och allt men vi får tag i en reservslang men de resterande milen till Varberg blir alltså inte cyklade.

Trots missöden får vi en mysig kväll på stranden i Varberg och en god middag på Varbergs kusthotell.

Dag2 Varberg till Mellbystrand

Cykelbanor blandas med landsväg och grusväg, fantastiska havsvyer och jag är lyrisk.

I Steninge finns denna fina pir

Även denna dag ska jag köra ca 15 mil. Solsken och motvind men vad gör det mer än extra motion?

Grusvägscykling, solsken och havet som möter himlen i horisonten

Kommer fram till Mellbystrand på kvällskvisten och välkomstkommittén bjuder på choklad och läsk. Vi lagar middag på vårt enklare boende som är ett mysigt och trevligt vandrarhem Solstickan. Mitt i matlagningen skär jag mig i fingret och är nöjd med att jag för en gångs skull inte optimerat bort min sjukvårdsväska, den måste vara med oavsett hur lite plats som finns i väskorna!

Dag 3 Mellbystrand till Ängelholm

Regn hela morgonen! Varmt med regnkläder och väldigt blött utan, jag är glad att jag packat ner den luftigaste regnjackan som dessutom är varselgul – guld värt att synas och vara torr i kass väder.

En mulen regnig dag är det extra viktigt att synas när man kör landsväg, jag var så glad att jag hade valt min gula ultralätta regnjacka

Efter en stund glömmer man liksom av omständigheterna tills jag kommer till Bjärehalvön som visserligen är otroligt vackert men blöta, leriga grusvägar utan stänkare är mindre bra. Cykeln och jag impregneras av sandlera och efter ett tag rasslar det i varje tramptag men vad göra? Bara fortsätta mot Torekov där jag ska möta familjen för en lunch. I hamnen finns en vattenslang så jag får duschat cykeln.

Cykeln har fått en dusch och här är vi på väg upp på leden från Torekov

Solen tittar fram och resten av dagen är det sol fram till Ängelholm där vi bokat Hotell med spa, Hus 57. Väl där får jag börja med att spa’a min kompis cykeln och ta hand om alla kläder som är dränkta i lervälling. Stänkskärmar ska på till nästa resa! Kvällen spenderas på Pinchos där barn kan få ofantliga mängder popcorn.

Pinchos i Ängelholm med cirkustema och obegränsade mängder popcorn passar bra när man har barn och ska äta på resturang

Dag4 Ängelholm till Helsingborg

Vackra sträckor havsnära. Jag har en kortare etapp denna dag, endast 6 mil.

En otroligt vacker liten badvik, fick bära cykeln genom midjehögt gräs för att ta mig dit men det var det värt

De finaste delarna denna dag är de små landsvägarna som snirklar sig fram genom landskapet, stora öppna fält och havet som tittar fram då och då. Jag möter följebilen och vi äter lunch tillsammans på Holy Smoke, fantastiskt gott grillat i en väldigt speciell amerikansk miljö som måste upplevas! https://www.holysmokebbq.se/se/

Holy Smoke BBQ där får barnen grilla marshmallows

När jag väl kommer fram till Helsingborg är följebilen någon timma bort så jag bestämmer mig för att jag lika gärna kan fortsätta cykla, så det gör jag – längs Sydkustleden. Känner mig som Forrest Gump som börjar springa och bara fortsätter…. Vid en småbåtshamn någon halvtimma senare blir det dock tvärnit, jag skymtar ett fik! Kanelbullar har aldrig smakat så gott som nu och tro mig jag är väldigt förtjust i kanelbullar annars också. En konstig känsla infinner sig, fyra dagar på cykel och nu är det slut – eller? Nu har jag cyklat till Skåne så till semestern blir det norrut, till Norrland. Närmre bestämt ca 140 mil till Piteå längs Sverigeleden.

Jag kan verkligen rekommendera Kattegattleden, den är skyltad hela vägen Göteborg – Helsingborg. Härliga badvikar, mysiga B&B och fik. Leden går mestadels på asfalterade cykelbanor och landsväg men det förekommer även avsnitt av grusväg. Leden är inte speciellt kuperad så den lämpar sig för de flesta, man får lägga upp dagsetapperna som man känner att det passar. Finns också en hemsida där man kan läsa mer https://kattegattleden.se/

Ni kommer få läsa mer om förberedelserna inför min Norrlandsresa men innan dess väntar en cykelmidsommar i Trysil.

Ha det gott och kör hårt!

//Maria