Elaine Petersson

Elaine Petersson, Ljungbyhed, 33år.

Instagram: be_theadventures

Hur kommer det sig att du började cykla?

Jag har alltid älskat att cykla, från första trehjulingen! 😍
Som 18-åring utbildade jag mig till spinninginstruktör och cyklade under många år bara inomhus. Knasigt för en person som egentligen trivs bäst utomhus! Jag ville ut. Och jag ville ha utmaningar, mål och reta tävlingsnerverna! Som gammal tävlingssimmare och hyfsad löpare föll det sig naturligt att börja med triathlon och det var då gnistan för landsvägscykling tändes. Jag hade en bra utvecklingskurva på cykeln och jag blev riktigt nyfiken på hur bra jag skulle kunna bli om jag satsade helhjärtat på det. I samma veva träffade jag mitt livs stora kärlek, som fick upp mina ögon för mountainbike. Jag blev helt såld!! Med skräckblandad förtjusning följde jag med honom på allt längre och mer tekniska turer. Många blåmärken senare är detta (också! varför välja?) min stora passion! Cykling är inte längre ”bara” en sport för mig, det är en livsstil.

Vilket är ditt bästa cykelminne?

Mitt bästa cykelminne är från Korsika. Vi (sambon och jag) hade kikat på en tur längs kusten runt Cap corse, ca 20 mil lång. Korsika är väldigt kuperat, ön är ungefär 2,5 gånger så stor som Gotland och har 35 toppar som är högre än Kebnekaise – det säger en del 😊 20 mil där tar med andra ord lite längre tid än samma sträcka hemma. Vi bestämde oss därför för att göra denna tur på två dagar så vi skulle hinna njuta ordentligt. Vi packade en liten ryggsäck, bokade på måfå ett hotellrum halvvägs och gav oss iväg. Wow! Det var så mycket fina vyer att det till sist inte gick att ta in mer! Vi kämpade oss uppför två rejäla stigningar i början på turen och sedan var det upp och ner, upp och ner hela vägen. Både kropp och knopp var trötta när vi närmade oss byn där vi bokat hotell. Jag kommer ihåg precis hur glad jag var att vi skulle få duscha och äta om mindre än 1 mil. Jag kommer också väldigt tydligt ihåg djupdykningen mitt humör gjorde när jag såg den. Skylten. 9km stigning med 5% lutning i genomsnitt. Vägen till hotellet. Den lyriska känslan över allt vi upplevt under dagen blandades med bävan för en stigning till. Jag tror inte jag sa ett enda ord på vägen upp! Men väl där blev vi överraskade och den sista stigningen var snabbt glömd. De hade en jacuzzi på terrassen, med utsikt över hela den vackra dalen och havet. Vi kröp ner i den och njöt kungligt av massagen på benen och de kalla ölen vi blev serverade. Det var bara vi och ett par till som bodde på hotellet den natten så vi hade inga förhoppningar att maten skulle vara så bra, mitt ute i ingenstans. ”Byn” bestod av hotellet och ungefär 3 hus till så det fanns inga alternativ heller. Så fel vi hade! På kvällen fick vi den godaste mat vi båda någonsin ätit! I efterhand såg vi att hotellet blivit omnämnda i White guide, så det var inte bara tomma cyklistmagar som gjorde att maten var så utsökt. Efter en god natts sömn fortsatte vi längs kusten på andra sidan Cap Corse och såväl vyer som vägar var om möjligt ännu mer häpnadsväckande än dagen innan.
Det var helt magiska två dagar! Sällskapet, bergen, havet, vägarna, maten.. ❤

Mål och planer för framtiden?

2018 kommer bli ett grymt cykelår för mig! Loppen jag ser mest fram emot är Långloppscupen på MTB och Giro delle dolomiti på landsväg.
Jag har kört några av långloppen innan, men många blir första gången i år. Giro delle dolomiti är ett 6-dagars etapplopp där all tidtagning sker uppför. Det blir en rejäl utmaning att cykla det legendariska Stelvio passet! En stående punkt varje år är Hamburg Euroeyes cyclassics, ett motionslopp med runt 22000 startande på helt avstängda vägar. Detta kör jag och sambon tillsammans på vår tandemracer 😊 För att ladda för dessa lopp blir det en hel del träning såklart. Förutom all tid på trainern blir det 14 dagar på Gran Canaria i februari, hälften landsväg och hälften mountainbike och sedan 2 x 10 dagar på Mallorca i april, endast landsväg då.

Drömmar för framtiden är att cykla hela Wild Atlantic Way cycle sportif, ett 16-dagars etapplopp på Irlands mytomspunna västkust. Testade två etapper i höstas och det var såå häftigt! Bistert väder, fantastiskt landskap och härliga människor. Och får. 🐑 Etapplopp på mountainbike står också högt på min bucketlist!

Du hittar alla Elaines inlägg här!